ГоловнаПолітика

Біля Верховної Ради зібрався мітинг за новий Виборчий кодекс

Учасники вимагають не проводити вибори за законами Януковича.

Біля Верховної Ради починається анонсована ще в липні акція з вимогою ухвалення нового Виборчого кодексу під назвою "Ні виборам за законом Януковича".  

Як повідомляє кореспондент LB.ua, ще з 8-ї ранку біля будівлі парламенту почали збиратися люди з прапорами політичних партій "Народний Рух України", "Самопоміч", "Свобода", "Рух нових сил", "Національний корпус", "Сила людей ","УКРОП", громадського руху "Хвиля" та інших представників так званої демократичної опозиції.

На акції присутні народні депутати, зокрема Світлана Заліщук (БПП), Андрій Іллєнко, Василь Чумак (обидва - позафракційні).

Мета мітингу - ухвалення в другому читанні та в цілому проекту Виборчого кодексу (№3112-1), який передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.

Біля будівлі парламенту посилено заходи безпеки.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні 226 голосами (мінімально необхідна кількість) нову редакцію Виборчого кодексу, яка передбачає відмову від мажоритарної системи виборів і перехід на пропорційну з відкритими партійними списками. До другого читання до проекту ВК депутати подали понад чотири тисячі поправок.

Нині в Україні діє змішана пропорційно-мажоритарна система: 225 депутатів обираються в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками від політичних партій, які набрали 5% або більше голосів; ще 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних округах. Через збройну агресію Росії Автономна Республіка Крим, Севастополь і окремі райони Донецької та Луганської областей не були представлені мажоритарниками в парламенті.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram