ГоловнаПолітика

Без "теплих кредитів" Україна не стане енергонезалежною, - нардеп Войціцька

На її думку, програми енергозбереження мають стати ключовими в бюджеті на 2019 рік.

Без "теплих кредитів" Україна не стане енергонезалежною, - нардеп Войціцька
Виктория Войцицкая
Фото: Макс Требухов

Програма "теплих кредитів" на рівні країни - приклад найефективнішого державно-приватного партнерства, яке дає моментальний ефект для економіки. Таку думку на круглому столі, організованому за інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакета Реформ, висловила народний депутат і секретар комітету Верховної Ради з питань палива, енергетики та ядерної політики Вікторія Войціцька.

"Енергонезалежність має з дві складові. Перша - це наявність власних ресурсів. Другий компонент - це зменшення споживання через такі програми, як "теплі кредити". Держава чомусь ставить пріоритетом створення так званого ринку, підвищує ціни на газ, але не дає людям можливості зменшити споживання енергоресурсів і заощадити. У нас віз поставили попереду коня", - заявила Войціцька.

"Ми перебуваємо в умовах, коли за чинної системи українські споживачі залишаються заручниками держави у вигляді субсидії, які є осучасненим видом рабства. Судячи з нинішньої політики, державі це вигідно", - висловилася депутат.

За її словами, суми, необхідні для підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків, не можна порівняти із сумами, які виділяє держава на субсидії.

"Тільки Києву виділили близько 729 млн гривень на покриття різниці в тарифах. Цього року 55 млрд буде потрібно на субсидії, а міністр Рева заявив, що треба знайти ще 7 млрд", - сказала Войціцька.

За словами нардепа, комітет Верховної Ради з питань енергетики виступить з вимогою до уряду про відновлення фінансування "теплих кредитів". А загалом, вважає Войціцька, програми, що стосуються енергозбереження та енергоефективності, мають стати ключовими в бюджеті на 2019 рік.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram