ГоловнаПолітика

НАБУ отримало доступ до телефонних розмов Онищенка

Протягом 2014-2016 років нардеп неодноразово виплачував від 20 до 100 тис. доларів невстановленим депутатам Ради.

НАБУ отримало доступ до телефонних розмов Онищенка
Фото: jetsettler.ua

Солом'янський районний суд Києва надав Національному антикорупційному бюро доступ до інформації про мобільні переговори депутата-втікача Олександра Онищенка.

Про це йдеться в рішенні суду від 23 серпня.

Згідно з матеріалами клопотання, протягом 2014-2016 років Онищенко здійснював неодноразові виплати і в готівковій, і безготівковій формі в розмірі від 20 до 100 тис. доларів невстановленим депутатам Ради.

У травні слідство допитало як свідка журналіста Дмитра Гнапа, який розповів, що наприкінці 2016 року кілька разів зустрічався з Онищенком у Європі для інтерв'ю. Під час однієї з таких зустрічей Онищенко дозволив йому сфотографувати особисте електронне листування у WhatsApp.

Гнап надав детективу НАБУ флеш-накопичувач, що містив аудіозапис його розмови з Онищенком, а також фото листування.

НАБУ встановило, що дані на фотознімках стосуються, зокрема, питань, які можуть свідчити про факти отримання хабарів окремими депутатами та іншими вищими посадовими особами. Суд задовольнив клопотання і надав НАБУ доступ до документів компанії "Vodafone Україна" про користувачів SIM-карток з абонентським номером Онищенка.

Зазначають, що НАБУ отримало доступ до інформації про всі номери, з якими здійснювалося з'єднання, час, дату, тривалість кожного з'єднання, а також місцезнаходження абонентів на момент кожного з'єднання і SMS-повідомлення.

Нагадаємо, в липні НАБУ завершило розслідування справи Онищенка, якого підозрюють в організації корупційної схеми розкрадання газу "Укргазвидобування".

За версією слідства, Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд грн на реалізації природного газу. У результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків на понад 740 млн грн.

До "газової схеми" причетні 29 осіб. Серед них - двоє близьких людей, які виконували роль організаторів, решта - працівники "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній та ін.

Вісім підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди зі слідством. Розслідування щодо ще 12 осіб також завершено: обвинувальні акти вже направлено до суду. Семеро підозрюваних, у тому числі Онищенко, перебувають у розшуку.

Справа Онищенка - одна з перших гучних справ НАБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram