ГоловнаПолітика

Суд дозволив заочне розслідування проти Азарова

Колишнього прем'єра готують до суду в газовій справі Курченка.

Суд дозволив заочне розслідування проти Азарова

Генеральна прокуратура 3 вересня одержала дозвіл на спеціальне досудове розслідування проти колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова.

Про це повідомив у фейсбуці генпрокурор Юрій Луценко.

"Не скіглимо, Миколо Яновичу, працюємо", - пожартував він.

Він підозрюється в співучасті в незаконному заволодінні скрапленим газом "Укргазвидобування" й "Укрнафти" на суму 2,2 млрд гривень. Колишньому прем'єр-міністру закидають ч.1 ст.255 (участь у злочинній організації); ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 (велике розкрадання) Кримінального кодексу.

Курченко, на думку слідства, є керівником злочинної організації, яка впродовж 2010 - початку 2014 року скоїла тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій зі скрапленим газом. Курченко купував належний державі скраплений газ на загальну суму 2,2 млрд грн на спеціалізованих аукціонах за цінами значно нижчими за ринкові, нібито для потреб населення. Фактично скраплений газ далі реалізовувався за ринковими цінами.

Азаров також проходить підозрюваним у справі про приватизацію "Укртелекому" (ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу). За версією слідства, 12 жовтня 2010 року прем'єр-міністр підписав розпорядження Кабінету Міністрів "Про погодження умов проведення конкурсу з продажу пакета акцій ВАТ "Укртелеком". У зв'язку з цим Держслужбі спеціального зв'язку та захисту інформації було виділено 220 млн гривень, що сприяло необгрунтованим витратам державного бюджету на створення телекомунікаційної мережі спеціального призначення.

Він також є фігурантом кримінальної справи про публічні заклики до захоплення владии (ч.3 ст.109 Кримінального кодексу) у зв'язку зі створенням "Комітету порятунку України". Проти нього порушено справу про зловживання службовим становищем під час зупинення перевірки на ДП  "Антонов" (ч.2 ст.364 Кримінального кодексу).

Печерський райсуд Києва наклав арешт на майно Азарова, зокрема, його житловий будинок у Києві, земельну ділянку в АР Крим та дві земельні ділянки в Київській області.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram