ГоловнаПолітика

Клімкін наполягає на введенні біометричного візового режиму з Росією

Україні потрібно вирішити не так питання нелегальної міграції, як мети в'їзду та пересування країною.

Клімкін наполягає на введенні біометричного візового режиму з Росією
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін нагадав, що вбачає потребу у введенні біометричного візового режиму з РФ.

"Нам потрібно не просто ставити печатку, а контролювати, хто перетинає кордон. Для цього ми почали "біометрику", для цього в майбутньому буде вводитися система квазідозвільна, а потім механізм моніторингу за тим, хто і де пересувається. Якщо і говорити про візовий режим, то нам потрібен біометричний візовий режим", - сказав міністр в ефірі ток-шоу "Свобода слова" в понеділок.

За його словами, на території Росії постійно проживає кілька мільйонів українців. "Потрібно чесно дивитися, хто вони, хто постійно там перебуває. Їдуть вони до родичів чи працювати", - зазначив міністр.

Раніше Павло Клімкін запропонував ввести біометричні візи для росіян для в'їзду в Україну, якщо біометричний контроль, попереднє інформування про поїздку в Україну і контроль на кордоні не запрацюють.

"Спочатку біометрика, потім заява про те, що вони будуть заїжджати на нашу територію, а потім третє - контроль на нашій території... Якщо ці три стадії не запрацюють, тоді нам потрібен візовий режим, але біометричний", - сказав Клімкін.

Міністр зазначив, що звичайний візовий режим спрямований на протидію нелегальній міграції, а такої проблеми з Росією немає.

Нагадаємо, з 27 грудня 2017 року в місцях, де потенційно можливий нелегальний перетин україно-російського кордону, працюють мобільні комплекси біометричного контролю. За перший тиждень роботи мобільних комплексів біометричний контроль при в'їзді в Україну пройшли 15 тис. росіян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram