ГоловнаПолітика

Україна отримала право на створення Помісної соборної православної церкви, - Порошенко

"Вселенський патріархат прийняв рішення надавати всім державам право на створення Помісної церкви".

Україна отримала право на створення Помісної соборної православної церкви, - Порошенко
Фото: president.gov.ua

Вселенський патріархат надав Україні право на створення Помісної соборної православної церкви.

Про це заявив президент Петро Порошенко у своєму Twitter.

"Вселенський патріархат прийняв рішення про право Вселенського патріархату без урахування думки Москви надавати всім державам право на створення Помісної церкви. І передусім Україні - права на створення Помісної соборної православної української церкви", - написав президент.

Нагадаємо, 1-3 вересня в Стамбулі проходить Синаксис - збори всіх архієреїв Константинопольської православної церкви на чолі з патріархом Варфоломієм. Вони проходять раз на три роки.

В експертних церковних колах вважають, що на цьому Синаксисі обговорюватимуть питання автокефалії української та македонської церков. Однак рішення з цих питань - це прерогатива не Синаксису, а Синоду, орієнтовні дати якого - 9-11 жовтня. В УПЦ КП вважають, що Вселенський патріархат надасть Томос Українській церкві до кінця року.

1 вересня Українська православна церква Московського патріархату заперечила, що Варфоломій I повідомив патріарха Московського Кирила про рішення надати автокефалію УПЦ, заявляючи, що Константинопольський патріархат тільки повідомив про розгляд всіх можливих варіантів її надання. Однак архієреї Вселенського патріархату підтвердили право церкви самостійно дарувати автокефалію, без згоди інших церков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram