ГоловнаПолітика

Україна попросить країни ЄС взяти шефство над містами Донбасу

Німеччина візьме Краматорськ, Греція - Маріуполь, Великобританія - Волноваху.

Україна попросить країни ЄС взяти шефство над містами Донбасу
Фото: ПДМШ

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна розраховує на допомогу західних країн у відновленні населених пунктів Донецької і Луганської областей.

Про це Порошенко сказав під час відвідування Авдіївки, де він взяв участь у запуску газу на газопроводі від Очеретяного до Авдіївки.

Порошенко заявив, що відновлення інфраструктури на Донбасі - найважливіше стратегічне завдання для відновлення територіальної цілісності України. Він вважає, що жителі окупованих районів Донецької та Луганської областей повинні бачити позитивні зміни на вільній території Донбасу.

"Нехай вони бачать - які зміни крок за кроком, день за днем відбуваються на Донбасі. Нехай подивляться на Авдіївський коксохім, який нарешті вийшов на довоєнні потужності. Пам'ятайте, як в січні 2017-го ми думали, як врятувати завод? А подивіться, що відбувається за лінією зіткнення! Тотальне безробіття. Середня зарплата шахтаря - 12 тисяч рублів, близько 5 тисяч гривень. Шахти закриті. Безпека - на нульовому рівні"- сказав Порошенко.

За його словами, з цією метою Україна буде звертатися до світової спільноти за допомогою

"Будемо робити так, щоб кожна країна Європейського Союзу взяла на себе відповідальність за відновлення конкретного населеного пункту на Донбасі, в Донецькій і Луганській областях", - заявив президент.

Пізніше на зустрічі з послами, яка відбулася в Авдіївці, Порошенко повідомив подробиці шефської програми.

"Ми вже кілька разів обговорювали з лідерами Європейського Союзу програму встановлення окремими країнами своєрідного патронажу над містами і селищами Донбасу. Нехай Німеччина візьме відповідальність за Краматорськ, Греція - за Маріуполь, Великобританія - за Волноваху, інші країни візьмуть Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Авдіївку. Вже є попередня домовленість з Литвою", - сказав президент.

Порошенко впевнений, що ця стратегія принесе результат.

"Ми повернемо окуповані території. І я хочу скористатися цією можливістю, щоб з Авдіївки звернутися до українців, які перебувають під російською окупацією: вірте, український прапор, український герб, влада Української держави точно повернеться", - сказав Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram