ГоловнаПолітика

З початку голодування Балух втратив близько третини своєї ваги

Ув'язнений в Криму український активіст голодує з 19 березня.

З початку голодування Балух втратив близько третини своєї ваги
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Від початку голодування політв'язень Володимир Балух втратив близько 30 відсотків своєї ваги. За інформацією родичів українця, до арешту Володимир Балух важив близько 95 кілограмів. Сьогодні кримчанин важить близько 60 кілограмів, повідомляє Кримська правозахисна група.

При цьому кримська "прокуратура" стверджує, що здоров'я українця задовільне. В офіційній відповіді "прокуратура" повідомила захисту українця, що "життєво важливі показники Балуха в нормі і спеціалізованої медичної допомоги він не потребує".

"Давати пояснення про причини голодування, зокрема наглядачу-прокурору, обвинувачений відмовився", - зазначено у відповіді наглядового органу.

Також у документі зазначено, що "Залізничний районний суд Сімферополя" 13 серпня 2018 року припинив провадження за клопотанням про умовно-дострокове звільнення активіста, який вже понад рік і 8 місяців перебуває під вартою і більш ніж три місяці голодує (вкрай обмежено приймає їжу) на знак протесту. Адвокат Балуха Ольга Дінзе повідомила, що захист українця оскаржить це рішення.

Мати Володимира Балуха 9 серпня побувала на побаченні із сином в ІТТ с. Роздольне. Вона розповіла, що за час голодування Володимир сильно схуд і виглядає дуже погано.

Ув'язнений у Криму український активіст Володимир Балух продовжує безстрокове голодування, яке він оголосив 19 березня 2018 року.

Нагадаємо, в серпні 2017 року Роздольненський районний суд окупованого Росією Криму засудив Балуха до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів. Його звинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, які нібито були знайдені на горищі його будинку.

Захист Балуха і правозахисники переконані, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України, який він вивісив на своєму будинку.

У липні 2018 року той самий суд засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів у другій кримінальній справі - про дезорганізацію роботи ізолятора тимчасового тримання. Цю справу проти Балуха порушили через заяви начальника СІЗО в селищі Роздольне Валерія Ткаченка, який заявив, що Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляють, що це Ткаченко напав на нього.

6 серпня Балуха доставили в ізолятор тимчасового утримання в селище Роздольне, де він продовжив ознайомлюватися з матеріалами кримінальної справи про "дезорганізацію роботи ІТТ".

Напередодні повідомлялося, що політв'язень-кримчанин написав листа співвітчизникам, привітавши українців з Днем Прапора і Днем Незалежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram