ГоловнаПолітика

Вселенський Патріарх привітав українців із Днем Незалежності

Президент розповів про вранішню молитву за Україну.

Вселенський Патріарх привітав українців із Днем Незалежності
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову зі Патріархом Константинопольським Варфоломієм. Вселенський Патріарх привітав українців з Днем Незалежності, повідомляє прес-служба голови держави.

"Найтепліші вітання всім українцям, охопленим любов'ю Константинопольської Матері-Церкви", - сказав він.

Порошенко подякував Патріарху Варфоломію і розповів про вранішню молитву за Україну.

Крім того, співрозмовники обговорили подальші дії на шляху створення Єдиної помісної православної церкви в Україні.

Під час виступу на військовому параді з нагоди Дня Незалежності президент Порошенко підкреслив, що Україні необхідно "розрубати" зв'язки з російською церквою.

"Не може бути вільним тіло, коли душа в полоні. Нехай сьогодні нас почують у Константинополі, в Москві і Ватикані. Ми твердо маємо намір розрубати останній вузол, яким імперія відчайдушно намагається нас прив'язати до себе", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, у квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримано Верховною Радою.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, у якому він підтвердив намір дарувати українській церкві автокефалію.

Предстоятель УПЦ КП Філарет впевнений, що томос про автокефалію українській церкві буде надано вже цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram