ГоловнаПолітика

Тимошенко назвала парламентську форму правління сильнішою за президентську

"У цю лотерею грати досить, не можна допускати двовладдя".     

Тимошенко назвала парламентську форму правління сильнішою за президентську
Фото: ba.org.ua

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко вважає, що парламентська форма правління є сильнішою від президентської.

Про це вона сказала в ході презентації концепту нової Конституції, передає кореспондент LB.ua.

"Ми взяли 30 найуспішніших країн світу, де найвищий рівень ВВП на душу населення, з них 28 країн мають парламентську форму правління... Другий приклад - це 30 найбідніших країн, так ось там якраз переважає президентська форма правління... Тому в цю лотерею грати досить, не можна допускати двовладдя, яке є в Україні. Більшість нашої команди вірить у те, що парламентська форма правління - набагато сильніше, ніж президентська, якщо вона правильно організована", - заявила Тимошенко.

З її слів, у новій Конституції України слід прописати норми, які нівелюють усі негативні аспекти парламентської форми правління.

"Щоб усі люди знали: хто такий канцлер, від якої він партії, тоді відразу є більшість без корупції і шантажу... Канцлер обирається на чолі партійного списку на п'ять років. Якщо народ не задоволений роботою канцлера, проводите референдум про проведення дострокових виборів", - додала вона.

Для забезпечення балансу влади й опозиції в новій Конституції мають бути передбачені норми "про інструменти контролю з боку опозиції".

Тимошенко запевнила, що найближчим часом почне роботу електронна платформа, де на всеукраїнське обговорення будуть представлені проекти нового суспільного договору і нової народної Конституції.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram