ГоловнаПолітика

ЄСПЛ зобов'язав Росію до 5 вересня повідомити про здоров'я 4 українських політв'язнів

Україна подала в ЄСПЛ позов проти РФ про порушення прав 71 українського політв'язня.

ЄСПЛ зобов'язав Росію до 5 вересня повідомити про здоров'я 4 українських політв'язнів
Фото: facebook.com/PavloPetrenko.official

Уряд Російської Федерації має поінформувати Європейський суд з прав людини про стан здоров'я українських політв'язнів Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку і Сергія Литвинова, а також надання їм медичного обслуговування.

Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко.

"ЄСПЛ дуже швидко відреагував на запит від уряду України про стан здоров'я українських політв'язнів ... Рішення ЄСПЛ: РФ до 5 вересня надати інформацію про стан здоров'я цих політв'язнів, яке медичне обслуговування їм надавалося і чи надається таке обслуговування зараз", - написав міністр в Facebook.

Він також додав, що, згідно з рішенням ЄСПЛ, РФ повинна надавати інформацію про політичних в'язнів, в доступі до яких вона відмовляла українським консулам, омбудсмену, іншим представникам Української держави і активістам.

Заступник міністра юстиції України, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина уточнив, що заява українського уряду стосувалася застосування правила 39 Регламенту суду (невідкладні забезпечувальні заходи) до вищевказаних політв'язнів.

"У рамках розгляду цієї заяви уряд РФ має поінформувати суд про стан здоров'я цих політичних в'язнів. Зокрема, уряд РФ повинен представити інформацію про те, яке медичне обслуговування надавалося зазначеним особам і чи надається таке обслуговування зараз, чи відмовлявся хтось з них, зокрема пан Балух, від їжі і які заходи вживалися в зв'язку з цим", - додав він.

Нагадаємо, 10 серпня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії щодо порушення прав українських політичних в'язнів. У заяві описані порушення щодо 71 політв'язня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram