ГоловнаПолітика

Парубій: Рада до жовтня має призначити ЦВК і прийняти Виборчий кодекс

Спікер також закликав прискоритися зі скасуванням недоторканності.

Парубій: Рада до жовтня має призначити ЦВК і прийняти Виборчий кодекс
Фото: Анна Стешенко

Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій сподівається, що до жовтня парламент зможе призначити новий склад Центральної виборчої комісії і прийняти Виборчий кодекс.

Про це він заявив журналістам у четвер, 23 серпня, передає кореспондент LB.ua.

"Вважаю, що до жовтня ми повинні вирішити питання з Виборчим кодексом і ЦВК", - заявив він.

Голова Верховної Ради повідомив, що провів зустріч із нардепом Олександром Черненком, одним із членів профільного комітету, який готує законопроект Виборчого кодексу до другого читання. Він розповів, що на цей момент вже подано понад 4 тис. правок. до законопроекту.

"Комітет ще доопрацьовує ці правки, я просив прискорити цей процес, щоб до жовтня ми вирішили питання, пов'язані з підготовкою до виборів", - додав він.

Також спікер зазначив, що парламент на осінній сесії повинен проголосувати за скасування депутатської недоторканності, щоб ці зміни до Конституції були внесені вже навесні 2019 року.

Чергові вибори до Верховної Ради відбудуться в жовтні 2019 року.

Нагадаємо, в нинішньому складі ЦВК залишилося тільки два члени з 15, чий термін повноважень не минув.

Кандидатури на посади нових членів Центрвиборчкому були подані президентом 5 лютого 2018 року, але депутати досі не змогли їх призначити. Президент вніс на 13 вакантних місць 14 кандидатів. При цьому фракція "Опозиційного блоку" не представлена жодним кандидатом.

5 липня під час рейтингового голосування питання про звільнення і призначення членів ЦВК підтримали тільки 189 нардепів. Відмова Ради голосувати за зміну членів ЦВК пов'язана з побоюваннями, що більшість нового складу буде підконтрольна президентові Петру Порошенку.

Виборчий кодекс було прийнято в першому читанні в листопаді 2017 року. Він передбачає відмову від мажоритарної системи виборів і перехід на пропорційну з відкритими партійними списками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram