ГоловнаПолітика

22 ув'язнених громадян Росії написали заяви з проханням до Путіна обміняти їх на українських політв'язнів, - Денісова

Україна давно ініціювала обмін і подала в РФ відповідні списки. Від російської сторони відповіді немає.

22 ув'язнених громадян Росії написали заяви з проханням до Путіна обміняти їх на українських політв'язнів, - Денісова
Фото: LB.ua

Уповноважений Верховної Ради України Людмила Денісова на цю мить отримала 22 заяви на ім'я Президента Російської Федерації з проханням повернути їх на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв'язнів.

Про це повідомляється на сайті українського омбудсмена.

У вівторок, 14 серпня, під час моніторингового візиту в Лук'янівське СІЗО Людмила Денісова зустрілася з Олександром Саттаровим і Фарухом Камаловим, які написали заяви на ім'я російського президента щодо обміну. Раніше таку заяву подав громадянин РФ Олексій Седіков, який відбуває покарання за тероризм у Бучанській колонії.

Під час моніторингових візитів до місць позбавлення волі інші затримані громадяни РФ надали свої заяви. Так, у середу, 15 серпня, омбудсмен отримала заяви від В'ячеслава Висоцького (ГУ "Черкаська виправна колонія № 62"), Валерія Іванова та Олександра Валехідіса (ГУ "Дрогобицька виправна колонія "40"), Владислава Гречина (ГУ "Одеська установа виконання покарань №21"), Віктора Агєєва (ГУ "Роменська виправна колонія №56"), Олега Дороніна (ГУ "Городищенська виправна колонія №96"), Дениса Сидорова та Євгена Шаталова (ГУ "Житомирська установа виконання покарань №8").

За словами Денісової, 16 серпня заяви написали Руслан Гаджієв (ДУ "Бахмутська установа виконання покарань (№6)"), Ігор Кімаковський (ДУ "Бахмутська установа виконання покарань (№6)"), Євген Мефьодов (ДУ "Миколаївський слідчий ізолятор"), Павло Чорних, Анатолій Бусигін, Олексій Шибаєв, Сергій Єгоров і Ольга Коваліс (Маріупольський слідчий ізолятор).

Ще дві заяви були написані Василем Кусакіним (ГУ "Дніпровська установа виконання покарань №4") і Муратом Джимієвим (ГУ "Київський слідчий ізолятор"). Пізніше було отримано лист від Валерія Гратова (ГУ "Дніпровська установа виконання покарань №4").

Всі ці 22 заяви Міністерство закордонних справ України дипломатичною поштою доставить в Адміністрацію Президента Російської Федерації.

Людмила Денісова зазначила, що Україна вже давно ініціювала обмін і подала в РФ відповідні списки. Досі немає відповіді від представника РФ у Тристоронній контактній групі Бориса Гризлова і Уповноваженого РФ з прав людини Тетяни Москалькової, яким ще 5 липня були надіслані листи про можливий обмін.

Нагадаємо, раніше Україна запропонувала провести 21-22 серпня в Мінську переговори Денісової з російським омбудсменом Тетяною Москальковою. У ці дні в Мінську відбудуться дводенні переговори Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі (Україна, ОБСЄ, РФ).

Україна розраховує звільнити з російських і кримських в'язниць Олега Сенцова, Романа Сущенка, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба, Євгенія Панова, Валентина Виговського, Володимира Балуха, Олексія Сизоновича, Олексія Бессарабова, Дмитра Штиблікова, Володимира Дудка, Олександра Шумкова, Миколу Семену та інших політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram