ГоловнаПолітика

У члена ВККСУ Луцюка виявили підробку документів

Сам Луцюк вважає, що його оббріхують.

У члена ВККСУ Луцюка виявили підробку документів
Фото: vkksu.gov.ua

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Павло Луцюк, якого висунув у Комісію З'їзд адвокатів України, вчинив діяння, що підпадає під норми статті 358 (підроблення документів) і 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Такого висновку дійшла робоча група Спілки адвокатів України з розслідування обставин отримання діючим членом ВККСУ адвокатського свідоцтва України по Рівненській області. Про це йдеться в тексті рішення №213 Спілки адвокатів України, копію якого отримало на інформаційний запит агентство "Українські Новини", йдеться в публікації "Екс-адвокат Луцюк, який оцінював українських суддів 18 років користувався "липовими" адвокатськими документами".

"Під час дослідження зазначених обставин взято до уваги норми статті 358 і статті 366 Кримінального кодексу ... Рада адвокатів України дійшла висновку, що вище описані дії підпадають під ознаки підробки документів, оскільки свідоцтво на заняття адвокатською діяльністю №1, видане Рівненською обласною КДКА 25 грудня 2001 року, не відповідає рішенню Рівненської обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури №1 від 8 червня 1993 року, оскільки відсутнє рішення Рівненської обласної КДКА про заміну свідоцтв №41 на свідоцтво під №1", - йдеться в рішенні.

"Адвокат Луцюк Павло Сергійович, беручи участь у роботі Конференції адвокатів Рівненської області 5 травня 2017 року та при цьому голосуючи за питання порядку денного Конференції адвокатів, свідомо порушив норми статті 94 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", - вказано нижче.

Комісії також вдалося долучити до справи письмові свідчення голови обласної КДКА у 2001 році Ольги Савчук. Вона заявила, що не виписувала і не підписувала горезвісне свідоцтво №1. Виходить, з 2001 року - впродовж 18 років - адвокат користувався "липовим" основним документом, ідеться в публікації.

Водночас Рада адвокатів України вирішила не передавати матеріали в правоохоронні органи і лише "взяла до відома виявлену членами Робочої групи інформацію", оскільки з 15 серпня 2015 року Луцюк став членом ВККСУ і припинив адвокатську діяльність.

Під час розслідування було з'ясовано, що Павло Луцюк ніколи не отримував офіційно адвокатського свідоцтва №1, яким він користувався в роботі і яке він пред'являв серед документів, переданих у ВККСУ для призначення на посаду. Адвокат, чий підпис нібито фігурував на свідоцтві, дав письмові покази, що ніколи основний адвокатський документ Луцюка не підписувала, і підпис на документі - не її.

Не з'ясованими залишаються обставини внесення Павла Луцюка під цим номером до Єдиного реєстру адвокатів України, доступ до якого мав у 2003-2012 роках сам Луцюк на посаді голови Рівненської КДКА. Замість цього, свідоцтво під №41, яке Луцюк отримував у 1993 році, значиться в Реєстрі за адвокатом, який проживає в Бельгії і якому на момент нібито отримання свідоцтва було 15 років і ще не мав юридичної освіти.

Не менш скандальними виявилися обставини отримання свідоцтва №1000 сином Луцюка - нині співробітником прокуратури. Це свідчення, згідно з реєстром, було видано на три роки раніше, ніж свідоцтва №№ 998, 999 1001 і 1002.

Сам Павло Луцюк вважає, що адвокатська спільноту його обмовляє. "На цей момент у мене адвокатське свідоцтво призупинено через те, що я на державній посаді. Якщо говорять, що я негідник і робив щось не так і не з таким документом, то нехай усі без винятку, у кого є свідоцтво про право на адвокатську діяльність, посвідчення, підписані мною - здадуть їх і скажуть, що Луцюк негідник і не мав права видавати", - заявив він "Українським новинам".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram