ГоловнаПолітика

Історики опублікували архів неформальної преси часів перебудови

Колекції видавництва "Смолоскип" і колишнього посла Литви знаходяться у відкритому доступі.

Історики опублікували архів неформальної преси часів перебудови

Історики виклали у відкритий доступ майже тисячу оцифрованих примірників неформальної преси - студентських видань, журналів релігійних організацій, екологічних вісників, газет громадських рухів тощо - кінця 1980-х років. До архіву увійшли видання з колекцій видавництва "Смолоскип" і колишнього посла Литви в Україні Пятраса Вайтекунаса.

Про це йдеться в повідомленні Центру досліджень визвольного руху, який розмістив документи на сайті електронного архіву Українського визвольного руху.

"Ми ще працюємо з цією колекцією, не все ще оброблено і каталогизовано, але наша кінцева мета - зробити всі матеріали доступними не тільки дослідникам, а й широкому колу читачів. Нинішній спільний проект оцифровки і публікації на сайті електронного архіву Українського визвольного руху - приклад того, як це повинно відбуватися", - заявив піар-менеджер "Смолоскипа" Олег Коцарев, який брав участь у презентації колекції в четвер, 26 липня.

Оцифровка неформальної преси з архіву видавництва сталася за підтримки посольства Чеської Республіки в Україні та програми Transition, а також Міжнародного вишеградського фонду спільно з Міністерством закордонних справ Нідерландів.

Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є сервісом відкритого онлайн-доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Проект реалізується спільно Центром досліджень визвольного руху, Львівським національним університетом імені Івана Франка та Національним музеєм "Тюрма на Лонцького" за участю архіву СБУ, Українського інституту національної пам'яті та Національного університету "Києво-Могилянська академія". В е-архіві на сьогодні доступні копії 24000 документів.

Раніше там опублікували документи ОУН-УПА про польсько-український конфлікт у 1942-1947 роках; архів радянських документів про репресії під час Голодомору; приватний архів офіцера КДБ Анатолія Чуріна про боротьбу з ОУН; архів радянських документів про катастрофу на ЧАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram