ГоловнаПолітика

США відмовилися визнавати Крим російським (оновлено)

Україна вітає Кримську декларацію США.

США відмовилися визнавати Крим російським (оновлено)
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати відмовляються визнати претензії Російської Федерації на Крим, який належить Україні.

Про це у середу заявив держсекретар США Майк Помпео.

США закликають Росію покласти край окупації Криму, наголосив глава Держдепартаменту.

У заяві держсекретаря США наголошується, що, захопивши Крим в 2014 році, Росія "прагнула підірвати основи міжнародного принципу, який поділяють демократичні держави: жодна країна не може змінювати кордони іншої, застосовуючи силу".

"Держави всього світу, зокрема Росія, погодилися з цим принципом, закладеним у Статуті ООН, обіцяючи утримуватися від погроз або використання сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави", - нагадав глава Держдепартаменту.

"Оскільки демократичні держави прагнуть побудувати вільний, справедливий та процвітаючий світ, ми повинні відстоювати нашу прихильність міжнародному принципу суверенної рівності і поважати територіальну цілісність інших держав. Росія діяла так, як не личить великій нації, вибравши ізоляцію себе від міжнародного співтовариства", - йдеться у заяві.

Оновлення. У МЗС відреагували на заяву держсекретаря США, зазначивши, що Україна вітає намір США в спонуканні РФ поважати міжнародне право і відновити територіальну цілісність України.

"Україна вітає Кримську декларацію, видану державним секретарем США М. Помпео, в якій зазначається невизнання Сполученими Штатами Америки неправомірної спроби Росії анексувати Автономну Республіку Крим", - йдеться у коментарі прес-служби Міністерства закордонних справ.

Зазначається, що ця декларація підтверджує сталість політики США в питанні поваги суверенітету і територіальної цілісності.

"Так само, як і в декларації Велеса 1940 року, США послідовно підтримують основоположний принцип міжнародного права ex injuria jus non oritur. Неправомірні дії не можуть бути основою прав для правопорушника", - наголошується у документі.

Україна також глибоко вдячна США за практичну допомогу у протидії російській агресії проти України.

Президент Петро Порошенко, коментуючи Кримську декларацію США, заявив, що "приналежність Криму нашій державі не обговорюється - не була, не є і не може бути предметом компромісів".

Глава держави впевнений, що згадана заява державного секретаря США Майка Помпео "нарешті позбавить Кремль імперських ілюзій".

Він також додав, що загальна стратегія - рухатися від політики невизнання до політики деокупації Криму.

"Єдиним фронтом змусимо Росію припинити агресію і поважати міжнародне право. Крим - це Україна!" - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, у червні видання BuzzFeed з посиланням на два дипломатичні джерела поширило інформацію про те, що президент США Дональд Трамп нібито заявив лідерам G7, що Крим є російським, тому що всі, хто там живуть, говорять російською мовою. Цю інформацію неодноразово спростували українські та американські дипломати, пояснивши, що слова Трампа були вирвані з контексту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram