ГоловнаПолітика

Климпуш-Цинцадзе: Україна отримала "зелене світло" на секторальну інтеграцію в ЄС

"Захід визнав наші прагнення стати повноправною частиною вільного світу".

Климпуш-Цинцадзе: Україна отримала "зелене світло" на секторальну інтеграцію в ЄС
Фото: Liga.net

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що одним з головних результатів саміту "Україна - ЄС", що пройшов у липні, стало політичне схвалення секторальної інтеграції країни у кількох пріоритетних напрямах.

Про це вона написала у статті для "Дзеркала тижня".

План секторальної інтеграції України в Євросоюз, який не гарантує формального членства країни в Союзі, був запропонований президентом Петром Порошенком на торішньому саміті. Він передбачає вступ України в Енергетичний союз, Єдиний цифровий ринок, митний союз ЄС, а також асоціацію з Шенгенською зоною. Він говорив, що реалізація цього плану "фактично перетворить східні кордони України на східні кордони Європейського Союзу ще до того, як ми де-юре приєднаємося до Європейського Союзу".

Климпуш-Цинцадзе стверджує, що "після політичного схвалення на саміті органи асоціації повинні розробити, погодити та остаточно схвалити цей механізм".

"Політичне схвалення розробки механізму секторальної інтеграції на 20-му, ювілейному, саміті в Брюсселі фактично створює можливості для процедурної основи незворотності євроінтеграційних реформ. Адже він передбачає розробку взаємних зобов'язань щодо втілення конкретних заходів, незалежно від того, які політичні сили перебувають у керівництві законодавчої або виконавчої влади", - заявила віце-прем'єр.

Вона зазначила, що Україна повинна усвідомити сигнал, отриманий в Брюсселі.

"Захід визнав наші прагнення стати повноправною частиною вільного світу. На це рішення не має права впливати жодна третя сторона. Тепер м'яч на нашій стороні. Чи будемо ми з цим м'ячем здобувати перемогу за перемогою, граючи на полі євроінтеграції як команда? Або ж - відфутболювати його, перекладаючи одне на одного відповідальність за майбутнє України? Відповіді на ці запитання залежать виключно від нас", - підсумувала віце-прем'єр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram