ГоловнаПолітика

У Криму доньку кримськотатарського політв'язня підозрюють в екстремізмі

Батько Гульсум Муслім Алієв - фігурант ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір".

У Криму доньку кримськотатарського політв'язня підозрюють в екстремізмі
Фото: Портал Крымских Новостей

Стосовно кримської татарки Гульсум Алієвої, в будинку якої вранці проводили обшук, триває дослідча перевірка за статтею 282 КК РФ "Розпалювання ненависті або ворожнечі". Про це дівчині та її адвокату Едему Семедляєву повідомили в підконтрольному РФ Слідчому комітеті Алушти, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Мова про репост у соцмережі Фейсбук картинки якогось філософа Івана Ільїна. Нібито там розміщені образливі висловлювання в бік Росії, і Гульсум перепостила собі цю картинку. Слідчий нам повідомив, що на цей момент триває дослідча перевірка за статтею 282 про екстремізм. Тобто кримінальну справу ще не порушено. Але зі своєї практики можу сказати, що подібні дослідчі перевірки тривають дуже довго - від півроку до року. Весь цей час людина перебуває "на гачку" і в підсумку боїться проявляти активну позицію. Це один зі способів залякування", - розповів адвокат Едем Семедляєв.

Після бесіди зі слідчим Алієву відпустили додому. Пізніше вона розповіла, що силовики під час обшуку активно цікавилися її мобільним телефоном, який вони в підсумку так і не змогли знайти. За словами дівчини, через це вони декілька разів починали обшук спочатку.

Нагадаємо, раніше сьогодні стало відомо, що кримчанин Емір-Усеїн Куку, фігурант ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір", 19 липня припинив голодування, яке оголосив 24 дні тому з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів.

Тиждень тому Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла Берлінську декларацію, частиною якої стала українська резолюція про порушення прав людини в окупованому Росією Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram