ГоловнаПолітика

Дуда заявив, що Польща очікує від України історичної правди

Йдеться про дегероїзацію УПА.

Дуда заявив, що Польща очікує від України історичної правди
Фото: EPA/UPG

Польща розуміє претензії України з приводу закону про Інститут національної пам'яті, проте Україна перша прийняла закон, який визнає діячів УПА борцями за свободу, і не скасувала його, незважаючи на прохання Варшави.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда після саміту НАТО, повідомляє Європейська правда з посиланням на польське видання Wpolityce.

Як повідомляли, під час саміту Дуда зустрівся з президентом України Петром Порошенком.

"У відносинах з президентом Порошенком ми досконало знаємо, які питання є складними. Я сказав йому, щоб він мав до нас претензії, тому що наш парламент прийняв норми, які були оскаржені мною в Конституційному суді, тому що є неточними", - сказав він.

Водночас Дуда звернув увагу українського колеги на те, що Україна першою прийняла норми, які передбачають глорифікацію УПА.

"Вони досі не змінені, незважаючи на моє прохання. Я сказав йому, що слід розглядати це в однакових категоріях", - заявив президент Польщі.

"У нас теж є свої застереження. Там є фігури, які ми не можемо прийняти в жодному разі", - додав він.

Президент Польщі також пояснив, чому не було спільного вшанування пам'яті жертв Волинської трагедії.

"Там не йшлося про якусь польсько-українську війну. Це був геноцид, етнічні чистки проти поляків. Не заперечую акцій у відповідь, але це не були військові, а цивільні", - сказав він. 

Нагадаємо, в ніч на 1 лютого сенат Польщі прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який вводить кримінальну відповідальність за заяви щодо провини поляків чи польської держави в Голокості, а також за слова "польські табори смерті". У законі йдеться також про покарання за "злочини українських націоналістів".

ОБСЄ закликала президента Дуду ветувати цей закон. Проти цього закону також виступила польська інтелігенція. Порошенко тоді заявляв, що закон про заборону "бандерівської ідеології" не відповідає принципам партнерства.

27 червня Сейм Польщі прийняв зміни до оновленого закону про Інститут нацпам'яті, скасувавши статтю, що передбачає кримінальну відповідальність за приписування польському народу злочинів нацистів, однак вирішив не вилучати норми про "злочини українських націоналістів" і кримінальну відповідальність за них.

Київ заявив, що зміни скандального закону не задовольнили очікувань української сторони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram