ГоловнаПолітика

Жоден із можливих кандидатів у президенти не набирає більш ніж 10%, - дослідження

У голосуванні планують брати участь близько 70% українців.

Жоден із можливих кандидатів у президенти не набирає більш ніж 10%, - дослідження
Фото: styler.rbc.ua

Жоден із можливих кандидатів у президенти поки що не набирає більш ніж 10% голосів.

Про це свідчать результати опитування, проведеного GfK Ukraine в липні 2018 року.

При цьому лідером електоральних уподобань залишається Юлія Тимошенко (10%), на другому місці з мінімальним розривом Володимир Зеленський (7%), Святослав Вакарчук (6%), Анатолій Гриценко (6%), Петро Порошенко (5%), Юрій Бойко (5%) і Олег Ляшко (5%).

Відзначають, що планують узяти участь у голосуванні 70% опитаних. Традиційно найнижча явка прогнозується на Півдні та Сході, Захід також уже не є найактивнішим регіоном, при цьому показники Центру, Києва та Півночі не нижчі, ніж на Заході, а іноді навіть вищі.

Ті, хто не бажає брати участь у виборах, пояснюють це тим, що не знають жодного гідного кандидата (45%), не вірять, що їхній голос може щось змінити і не вірять у чесність виборів (по 33%).

Тимошенко лідирує в Центральному, Південному і Північному регіонах, на Заході - Вакарчук, на Сході - Юрій Бойко, в Києві - Зеленський.

Основними факторами вибору називають непричетність до корупції, відсутність нечесно нажитого майна (44%) і настрій кандидата на зміну країни (43%).

В опитуванні щодо шансів виграти вибори у другому турі (опитування включало всі можливі пари кандидатів) також лідирує Тимошенко. Згідно з відповідями, вона виграє у всіх, окрім Вакарчука, Зеленського і Гриценка; Порошенко - програє всім; Ляшко програє всім, окрім Порошенка і Бойка; Бойко програє всім, окрім Порошенка і Ляшка. Щодо Зеленського, Вакарчука і Гриценка, то вони не програють нікому, а різниця в їхніх рейтингах у другому турі незначна.

Щодо партійних рейтингів, то, згідно з опитуванням, 5-відсотковий бар'єр долають вісім партій: "Батьківщина" (18%), "Громадянська позиція" (11%), "Слуга народу" (10%), Опозиційний блок (9%), партія Святослава Вакарчука, "Солідарність", Радикальна партія і "За життя" - по 8%.

Нагадаємо, чергові вибори президента України і Верховної Ради повинні пройти в 2019 році.

На початку року найпопулярнішими політиками називали Тимошенко і президента Порошенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram