ГоловнаПолітика

Верховна Рада прийняла законопроект про статус зниклих безвісти

Для розшуку зниклих буде створено спеціальну комісію і єдиний реєстр.

Верховна Рада прийняла законопроект про статус зниклих безвісти
Фото: https://www.facebook.com/iryna.gerashchenko

Народні депутати схвалили у другому читанні законопроект №5435 про правовий статус осіб, зниклих безвісти. Законопроект підтримали 238 парламентаріїв.

Документ визначає поняття "особа, яка зникла безвісти" в контексті міжнародного гуманітарного права, що закріплює права таких осіб і надає їм відповідний захист. Крім вже наявного поняття "безвісти відсутня особа", що є в Цивільному кодексі України, законодавство буде включати також поняття "особа, яка зникла безвісти". Автори проекту підкреслюють, що це критично необхідно і в нинішній ситуації збройного конфлікту, і в подальшому постконфліктному відновленні.

Законопроект закріплює право осіб знати про долю своїх зниклих родичів, що є базовою нормою для захисту їх прав, пов'язаних з правовим статусом особи, зниклої безвісти. Документ також визначає процедуру розшуку осіб, зниклих безвісти - від подачі заяви про розшук і до його припинення.

При цьому для розшуку зниклих безвісти осіб у зв'язку з конфліктом створюється спеціальна комісія, відповідальна за з'ясування долі і місцезнаходження таких осіб. Комісія є власником Єдиного реєстру даних про осіб, зниклих безвісти, що містить інформацію, необхідну для пошуку, зібрану з метою встановлення їх місцезнаходження й ідентифікації невпізнаних останків.

Нагадаємо, українська сторона у тристоронній контактній групі (ТКГ) з питань Донбасу наприкінці червня закликала Росію до участі в діяльності тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram