ГоловнаПолітика

НАТО підтвердило право України стати членом Альянсу

Члени Альянсу закликали Росію вивести війська з Донбасу.

НАТО підтвердило право України стати членом Альянсу
Фото: пресс-служба президента

Учасники саміту НАТО в Брюсселі ухвалили декларацію, в якій офіційно підтверджується прагнення України до членства в Північноатлантичному альянсі.

Про це йдеться в декларації, опублікованій на сайті НАТО.

"Незалежна, суверенна і стабільна Україна, твердо віддана демократії та верховенству закону, є ключем до євроатлантичної безпеки. Ми тверді у нашій підтримці права України вирішувати свій власний курс у майбутньому і зовнішньополітичний курс без втручань ззовні. У світлі переформульованих в Україні прагнень до членства в НАТО ми підтримуємо наші рішення, ухвалені на саміті в Бухаресті і наступних самітах", - йдеться у декларації.

Країни-учасники НАТО усвідомлюють зацікавленість у розширенні можливостей у рамках ініціативи сумісності партнерства.

"Ми будемо продовжувати працювати з Україною, багаторічним партнером Альянсу, спираючись на принципи і цінності, закріплені в Хартії про особливе партнерство між НАТО і Україною", - йдеться у декларації.

У НАТО заявили, що задоволені реформами, які проводяться в Україні, і готові продовжити надавати свою підтримку.

За результатами саміту НАТО члени Альянсу підтримали Україну і закликали Росію вивести війська з Донбасу.

"Ми закликаємо Росію припинити політичну, фінансову і військову підтримку збройних угруповань і припинити військове втручання в Донецькій і Луганській областях, а також вивести військові підрозділи, обладнання та найманців з території України", - йдеться в тексті документа.

Лідери НАТО також вкотре висловили підтримку територіальної цілісності і суверенітету України, а також Грузії і Молдови в межах міжнародно визнаних кордонів і закликали РФ вивести свої збройні сили з територій цих трьох країн.

Саміт Альянсу суворо засудив незаконну анексію Криму, яка ніколи не буде визнана.

Також в Альянсі згадали про український закон про освіту, який спричинив конфлікт з Угорщиною. У НАТО закликали Україну повною мірою виконувати рекомендації і висновки Венеціанської комісії, яка детально вивчала текст закону.

Загалом у декларації 79 пунктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram