ГоловнаПолітика

Парубій заявив про відсутність прогресу в питанні ЦВК

Якщо фракції не дійдуть консенсусу до четверга, комісія залишиться старою.

Парубій заявив про відсутність прогресу в питанні ЦВК
Фото: пресс-служба президента

Голова Верховної Ради Андрій Парубій не ставитиме на голосування питання обрання нової Центральної виборчої комісії, якщо не буде взаєморозуміння між фракціями. Поки що консенсусу з цього питання немає.

Про це Парубій сказав, відповідаючи на запитання LB.ua.

"Я за те, щоб скоріше було обрано і оновлено склад ЦВК, але, як я часто підкреслюю, у мене немає кнопки "226" [кількість голосів, необхідних для прийняття закону], і тому мені доведеться спиратися на позиції і рішення фракцій. На сьогодні в мене немає зміни позицій фракцій щодо голосування за ЦВК. Якщо тільки я отримаю іншу позицію, я вам відразу про це повідомлю. Вважаю, що завтра ключовим питанням порядку денного буде питання про внесення законопроекту 7441 - правки до закону про Вищий антикорупційний суд. І я думаю, що саме це рішення буде ключовим", - так відповів Парубій на запитання LB.ua, чи буде виноситися на голосування питання ЦВК у четвер і яким чином проходитиме голосування, якщо не вирішена ситуація з "зайвим кандидатом".

Парубій додав, що його слова не варто розцінювати як однозначну відмову від голосування за ЦВК у четвер.

"Я цього не сказав. Я сказав, що тривають консультації фракцій. Як тільки я побачу, що для прийняття цього рішення є 226 голосів і більше, я буду рекомендувати його на розгляд. Якщо не буде взаєморозуміння між фракціями, звичайно, це питання не може бути на розгляді, оскільки це призведе до того, що ми відставили стару ЦВК, а нової не виберемо", - уточнив голова Верховної Ради.

Нагадаємо, 5 липня під час рейтингового голосування питання про звільнення і призначення членів ЦВК підтримали тільки 189 нардепів. Відмова Ради голосувати за зміну членів ЦВК пов'язана з побоюваннями, що більшість нового складу буде підконтрольна президентові Петру Порошенку.

Кандидатури на посади нових членів Центрвиборчкому були подані президентом 5 лютого, однак до квітня кандидати проходили спецперевірку. У нинішньому складі ЦВК залишилося тільки два члени з 15, чий термін повноважень не минув.

Порошенко вніс на 13 вакантних місць 14 кандидатів. При цьому фракція "Опозиційного блоку" не представлена жодним кандидатом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram