ГоловнаПолітика

МЗС відповіло люблінському воєводі, який назвав урочистості в Сагрині за участю Порошенка провокацією

"Політики і посадові особи не повинні маніпулювати історією".

МЗС відповіло люблінському воєводі, який назвав урочистості в Сагрині за участю Порошенка провокацією
Фото: president.gov.ua

У Міністерстві закордонних справ України прокоментували висловлювання люблінського воєводи Пшемислава Чарнека, який назвав провокацією події у польському селі Сагринь. 8 липня за участю президента України Петра Порошенка там відбулося вшанування українців, які загинули від рук польських селянських батальйонів і підрозділів Армії Крайової в 1944 році.

"Вшанування пам'яті загиблих представників кожної з країн, якої б національності вони не були - це не провокація, а високоморальний християнський вчинок, який зробили 8 липня Президенти України і Польщі. У християнській традиції поминаються померлі в будь-який час року без згадки про дату смерті, особливо коли це здійснюється у присутності духовних осіб. Нашим спільним обов'язком є збереження пам'яті про всіх загиблих, незалежно від того, чи йдеться про кілька сотень осіб, чи про кілька десятків тисяч", - йдеться у коментарі.

У міністерстві зазначили, що українців, які піднімають на офіційних заходах національні прапори, ніяк не можна називати націоналістами і провокаторами. Так само не можна застосовувати таке означення до поляків, які публічно використовують національні прапори.

"Переконані, що люди з національними прапорами дбають не тільки про гідність своєї держави, але і про дружні та добросусідські відносини між Україною і Республікою Польща", - наголосили в українському МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали про фундаментальний принцип міждержавних відносин: політики і посадові особи не повинні маніпулювати історією. "Особливо це має значення тоді, коли вони самі визнають, що не є істориками, не знають встановлених фактів і не заглиблюються в суть питання, про яке говорять", - додали в МЗС.

На брифінгу 9 липня люблінський воєвода Пшемислав Чарнек заявив, що всі вчорашні події в Сагрині були "однією великою провокацією". За його словами, вбивства українців там мали місце 10 березня 1944 року.

"Як це співвідноситься з 8 липня? Цього ніхто не знає. Це було зроблено як провокація до 75-ї річниці трагічного кривавого тижня на Волині, коли у системний спосіб українські націоналісти, бандити, яких важко знайти в історії світу, по-звірячому вбили тисячі поляків", - цитує Чарнека Onet.pl.

Він також пообіцяв подати в прокуратуру скаргу на голову української громади Польщі Гжегожа Купріяновича, який порівняв події в Сагрині з подіями на Волині. На думку Чарнека, порівняння 130 тисяч жертв геноциду з кількома сотнями осіб, які загинули в Сагрині, може бути злочином".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram