ГоловнаПолітика

Коаліція не досягла консенсусу в питанні формування нової ЦВК

У вівторок буде аграрний блок, у четвер - "різне".

Коаліція не досягла консенсусу в питанні формування нової ЦВК
Фото: 5 канал

Порядок денний Верховної Ради на останній пленарний тиждень восьмої сесії не включає питання Центральної виборчої комісії - найгострішого минулого тижня.

Про це під час засідання погоджувальної ради в понеділок повідомив спікер Андрій Парубій.

У вівторок майже весь день Верховна Рада розглядатиме законопроекти, що стосуються сільського господарства. "Я очікую, що блок аграрної політики забере в нас більшість завтрашнього дня. Це ключовий блок і ключовий перелік питань, які ми завтра повинні розглядати", - сказав депутатам голова парламенту.

У середу заплановано розпочати розгляд у другому читанні законопроекту про бізнес-омбудсмена №4591. "За нашою традицією, ми могли б почати в середу, пройти всі ключові правки і в четвер першим питанням прийняти рішення", - сказав Парубій.

Після цього в четвер Верховна Рада розглядатиме питання ратифікації і деякі інші законопроекти. "У четвер ми можемо також розглянути в другому читанні законопроект 7441. Це фактично завершальний законопроект серед тих питань, які стосуються судової реформи", - сказав він.

Також на четвер апарат пропонує розглянути декілька законопроектів, що стосуються національної безпеки і оборони.

Голова фракції БПП Артур Герасимов закликав колег по парламентській більшості розглянути питання призначення ЦВК протягом останнього пленарного тижня перед літніми канікулами.

"Фракція БПП укотре наполягає, щоб одним з перших цього пленарного тижня було питання про формування ЦВК. Це не просто питання, на якому наполягає фракція президента. Це наш обов'язок", - заявив він.

Голова іншої коаліційної фракції "Народний фронт" Максим Бурбак тим часом нагадав, що глава держави подав 14 кандидатів на 13 місць у комісії. Він вважає, що вихід із нинішньої ситуації криється в новому поданні.

"Ми виступаємо за оновлений склад ЦВК... Вийти із ситуації можливо тільки через подання президентом нового списку з 13 кандидатів на 13 вакансій. Ми підтримуємо представництво всіх фракцій і груп у ЦВК, що відповідає вимогам Ради Європи", - додав він.

Як повідомляють джерела LB.ua у фракціях коаліції, консультації щодо списку кандидатур до складу нової ЦВК тривають. "Рішення досі немає", - сказав один з нардепів БПП.

Нагадаємо, 5 липня Верховна Рада відмовилася розглядати переформатування Центральної виборчої комісії.

Кандидатури на посади нових членів Центрвиборчкому були подані президентом 5 лютого, однак до квітня кандидати проходили спецперевірку. У нинішньому складі ЦВК залишилося тільки два члена з 15, термін повноважень котрих не минув.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram