ГоловнаПолітика

Порошенко в неділю поїде в Польщу, а Дуда - в Україну

Зустріч президентів програмою заходів не передбачена.

Порошенко в неділю поїде в Польщу, а Дуда - в Україну

Президент України Петро Порошенко здійснить робочий візит у Республіку Польща на запрошення української громади цієї країни, повідомляє прес-служба голови Української держави.

Програмою візиту передбачено відвідування села Сагринь Люблінського воєводства, де Президент України відкриє Меморіал пам'яті українців, загиблих від рук польських "селянських батальйонів" і підрозділів Армії Крайової у 1944 році.

Президент України візьме участь у богослужінні за загиблими українцям, а також зустрінеться з представниками української громади Польщі.

Також повідомляють, що в неділю Петро Порошенко відвідає Волинську область для участі в заходах ушанування пам'яті українців - жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років.

У той самий час на офіційному сайті президента Польщі сказано, що в найближчу неділю Анджей Дуда вирушить в Україну, щоб ушанувати пам'ять жертв "волинської різні".

"У другу неділю липня ми традиційно відзначаємо річницю кривавої неділі - 11 липня 1943 року, кульмінації геноциду, вчиненого щодо польського народу українськими націоналістами на чолі з ОУН-УПА", - йдеться в повідомленні на сайті президента Польської Республіки.

Програма візиту Дуди включає відвідування меси в соборі святих апостолів Петра і Павла в Луцьку в пам'ять про загиблих 1943 р. поляків, а також території колишніх польських сіл на Волині, де президент покладе вінок на місці безіменного поховання у братській могилі вбитих поляків.

Раніше джерело в дипломатичних колах повідомило, що Порошенко і Дуда не змогли домовитися про спільний День пам'яті жертв Волинської трагедії. За даними джерела, українська сторона пропонувала разом ушанувати пам'ять жертв Волинської трагедії у Волинській області, а потім разом відвідати Сагринь. Польська сторона від спільного заходу відмовилася.

Нагадаємо, 22 липня 2016 року польський Сейм (нижня палата парламенту) ухвалив резолюцію, в якій Волинська трагедія визнається геноцидом. Відповідно до рішення, 11 липня відзначатимуть у Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої. У вересні 2016 року Верховна Рада України прийняла відповідну заяву з проханням не політизувати українсько-польську історію.

Збройні конфлікти між поляками й українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різня (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих у цих конфліктах невідома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram