ГоловнаПолітика

Стала відома дата переговорів між ЄС, Україною і Росією щодо транзиту газу

Тристоронні переговори відбудуться 17 липня.

Стала відома дата переговорів між ЄС, Україною і Росією щодо транзиту газу
Фото: ru.sputniknews-uz.com

Тристоронні переговори України, Європейського Союзу і Росії з питання транзиту газу відбудуться 17 липня. Про це повідомив заступник голови Європейської комісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович.

Про це повідомляється у заяві заступника голови ЄК, опублікованій на сайті Європейської комісії. "Конструктивна та стабільна співпраця між Росією і Україною в галузі енергетики має першочергове значення як для обох країн, так і для Європейського союзу. Необхідність довгострокового транзиту російського газу через Україну в ЄС надійним, комерційно життєздатним шляхом є невід'ємною частиною цього", - сказав він.

Шефчович зазначив, що українські і російські партнери будуть представлені на переговорах як від відповідних урядів, так і від комерційних організацій.

"Наша мета - узгодити наш довгостроковий порядок денний, а також методику нашої роботи", - повідомив заступник голови Єврокомісії.

Шефчович наголосив на важливості чинника часу для цих переговорів.

За його словами, тристоронні переговори є найефективнішим процесом для пошуку вирішення газових проблем, важливих для зацікавлених сторін і транзиту газу через Україну після 2019 року.

Нагадаємо, Україна домагається від Євросоюзу гарантій продовження транзиту російського газу. На словах такі гарантії отримати частково вдалося. У середині травня президент РФ Володимир Путін на спільній прес-конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель сказав, що Росія не планує припиняти транзит газу через Україну після того, як буде введений в експлуатацію газопровід "Північний потік-2". Тоді він заявив, що постачання будуть продовжені, якщо вони будуть "економічно обґрунтовані для учасників економічної діяльності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram