ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про національну безпеку

"Це важлива віха для реформування всієї країни, в першу чергу сектору оборони".

Порошенко підписав закон про національну безпеку
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко в четвер, 5 липня, підписав закон про національну безпеку.

"Це важлива віха для реформування всієї країни, в першу чергу сектору оборони і безпеки. Головне - цим законом ми твердо підкреслюємо курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Ми підтверджуємо, що наша держава, український народ чітко визначився зі своїм майбутнім - це майбутнє в сім'ї народів вільного світу", - цитує Порошенка його прес-служба.

Президент повідомив, що буде говорити з приводу цього закону з міністром оборони Сполучених Штатів. Він також нагадав, що Україна зараз очікує додаткової оборонної, фінансової допомоги з боку США.

Закон передбачає розмежування посад начальника Генерального штабу і головнокомандувача Збройних сил. Начальник Генштабу буде підкорятися головнокомандувачу. Також головнокомандувачу підпорядковується командувач Об'єднаних сил. Головнокомандувач є найвищим військовим посадовцем у Збройних силах, його призначає на посаду і звільняє Президент.

Крім того, відповідно до закону, міністра оборони призначає на посаду парламент за поданням Президента з числа цивільних осіб. Першого заступника та заступника міністра також призначають на посади з числа цивільних осіб. Норма про призначення міністра оборони та його заступників з числа цивільних осіб набуде чинності з 2019 року.

Своєю чергою норми про головнокомандувача, Генеральний штаб і види окремих родів військ набудуть чинності з 2021 року.

Також законом встановлюється парламентський контроль за діяльністю Служби безпеки України.

Передбачається створення комітету Верховної Ради, який контролюватиме діяльність державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, правоохоронних органів спецпризначення і розвідувальних органів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram