ГоловнаПолітика

Рада відмовилася включити до порядку денного законопроект про блокування сайтів

Проектом пропонується ввести поняття "тимчасове блокування інформаційного ресурсу" в КПК.

Рада відмовилася включити до порядку денного законопроект про блокування сайтів
Фото: hyser.com.ua

Верховна Рада України не змогла включити до порядку денного законопроект №6688 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері", яким передбачається блокування сайтів без рішення суду.

Про це повідомляє LIGA.net.

За те, щоб включити законопроект до порядку денного проголосували 158 депутатів за 226 мінімально необхідних.

Документом пропонується ввести в Кримінальному процесуальному кодексі поняття "тимчасове блокування інформаційного ресурсу".

Так, тимчасово блокувати інформаційний ресурс можна під час досудового розслідування за рішенням суду. У виняткових випадках, коли є загроза для життя людей або здійснення іншого тяжкого злочину пропонується блокувати сайти за постановою прокурора або слідчого не більш ніж на 48 годин. У такому разі прокурор або слідчий зобов'язаний негайно звернутися до суду з клопотанням про блокування ресурсу.

Комітет з питань нацбезпеки й оборони рекомендував парламенту прийняти законопроект за основу і доопрацювати до другого читання з урахуванням практики ЄСПЛ і застосування Конвенції про основоположні права і свободи людини.

Нагадаємо, цей законопроект уже намагалися внести до порядку денного парламенту в середині 2017 року, але тоді зібрати достатню кількість голосів не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram