ГоловнаПолітика

Профільний комітет рекомендує законопроект про позасудове блокування сайтів

Рада на крок ближча до обмеження доступу в інтернет.

Профільний комітет рекомендує законопроект про позасудове блокування сайтів
Фото: kurnyavko/Depositphotos

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №6688 про можливість блокування сайтів за рішенням прокурора або слідчого.

Спершу через відсутність кворуму депутати просто обговорили документ, але пізніше на засідання прийшла депутат Ірина Фриз (Блок Петра Порошенка) - і комітет зміг проголосувати.

Протягом обговорення автор документа Іван Вінник (Блок Петра Порошенка) підкреслив, що до другого читання в документі повинні доопрацювати блок інформаційної безпеки, з урахуванням рішень Європейського суду з прав людини.

Документ передбачає можливість тимчасового блокування (обмеження) доступу до певного інформаційного ресурсу за рішенням суду, слідчого судді, слідчого, прокурора і Ради національної безпеки і оборони.

Законопроект надає Службі безпеки України повноваження забезпечувати за рішенням суду тимчасове блокування інформаційного ресурсу. При цьому провайдери зобов'язані будуть в установленому Кабінетом Міністрів порядку тимчасово блокувати доступ до сайту.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), муситиме ухвалювати рішення про адміністративні стягнення з провайдерів і ввести Єдиний реєстр виконання судових рішень і застосування санкцій у сфері телекомунікацій.

Крім того, документ зобов'язує провайдерів власним коштом купувати і встановлювати устаткування для блокування сайтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram