ГоловнаПолітика

Українському консулу вдалося відвідати засудженого у РФ українця Литвинова

За час перебування в колонії суворого режиму Литвинов схуд на 17 кілограмів.

Українському консулу вдалося відвідати засудженого у РФ українця Литвинова
Фото: facebook.com / Виктор Паршуткин

Український консул у Новосибірську відвідав у колонії під Магаданом українського політв'язня Сергія Литвинова, якого засудили до 8,5 року колонії за нібито вчинення розбою стосовно громадянина Росії Олександра Лисенка.

Про це повідомив обізнаний у справах українських політв'язнів Станіслав Огоровий, який з цього приводу спілкувався з українським консулом у Новосибірську Діаною Івановою, передає Громадське.

"Вона була в Литвинова три дні тому. Наскільки мені відомо, це перший випадок, коли консул там під Магаданом його побачила. Його два роки ніхто не бачив, хоча консул неодноразово писала запити на його відвідування", - сказав Огоровий.

За його словами, Литвинов за час перебування в колонії суворого режиму схуд на 17 кілограмів через погане харчування й умови.

Огоровий додав, що українському політв'язню не видали новий річний комплект одягу, тому він мусить носити звичайну футболку і штани чорного кольору. Водночас адміністрація колонії вважає це порушенням режиму та скеровує політв'язня до штрафного ізолятора.

"Він не має жодної підтримки з батьківщини, не має посилок. Я думаю, що він взагалі втратив зв'язок з родиною. Він хоче повернутися в Ростовську область, де він спочатку відбував покарання, адже згідно із законом - це те місце, де він був засуджений, і він має на це право", - сказав Огоровий.

Нагадаємо, Литвинова затримали на початку жовтня 2014 року. За версією російської сторони він був бійцем батальйону "Дніпро-1" і сам прийшов на територію РФ під виглядом мирного жителя, щоб розпочати лікування. Після затримання Литвинов нібито заявив, що "особисто вчиняв убивства  цивільних осіб, котрі не брали участі у військовому конфлікті, зокрема жінок і дітей".

Однак під час зустрічі з консулом заарештований українець повідомив йому, що ніколи не служив у збройних військах України і не перебував у батальйоні "Дніпро-1" ГУМВС України в Дніпропетровській області.

У грудні 2015 року слідком визнав свою помилку і зняв звинувачення у вбивстві мирних мешканців Донбасу, залишивши тільки розбій. Йому закидали напад на громадянина Російської Федерації в одному з населених пунктів Станично-Луганського району Луганської області, під час якого Литвинов у змові зі ще двома особами нібито викрав два автомобілі потерпілого та завдав йому тілесних ушкоджень.

Напередодні затримання Литвинова слідком РФ порушив кримінальну справу про "геноцид російськомовного населення Донбасу". Спіймання Литвинова виявилося дуже вчасним для цього рішення.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram