ГоловнаПолітика

Результати медичної реформи з'являться через 2-3 роки, - Гройсман

Прем'єр-міністр позитивно оцінює зміни в системі охорони здоров'я.

Результати медичної реформи з'являться через 2-3 роки, - Гройсман
Фото: Влад Мусиенко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман прогнозує, що результати розпочатої урядом реформи системи охорони здоров'я повною мірою будуть помітні через 2-3 роки. Таку заяву голова уряду зробив в інтерв'ю виданню "Оглядач".

Гройсман зазначив, що чинний голова МОЗ Уляна Супрун - людина, здатна ламати схеми, які десятиліттями існували в медичній сфері.

"Медицина не знала змін з минулого століття. Її довели до розрухи. Уляна Супрун почала реформу, щоб це змінити. Вона - волонтер, яка приїхала сюди працювати. У неї непростий характер, але вона здатна ламати схеми, які сформувалися в цій сфері", - зазначив Гройсман.

На його думку, всі міфи, які нав'язуються щодо реформ, особливо в сфері нового механізму закупівлі ліків, - є в основному маніпуляцією. "Зараз ми закуповуємо препарати, які заздалегідь готуються під Україну. Це світова практика. Зараз все систематизується. Наприклад, зараз вперше за 7 років Україна повністю забезпечена вакцинами, необхідними для імунопрофілактики відповідно до календарного плану вакцинації", - додав Гройсман.

Він зазначив, що закупівля є централізованою, через ООН, міжнародні тендери, які неможливо "скомбінувати". "Щоб спробувати там щось вкрасти, треба бути хворим на голову! Зараз є спроби нав'язати" свого "міністра, через нього впровадити нові корупційні схеми - і знову все по колу. А я хочу змінити систему охорони здоров'я. І процес пішов. Вже 9 млн українців уклали договори на обслуговування сімейними лікарями. Через 2-3 роки ви побачите результат, але для цього потрібно бути послідовними. Не можна кидатися з боку в бік", - зазначив Гройсман.

Нагадаємо, в квітні в Україні стартувала підписна кампанія на вибір сімейного лікаря, з липня бюджетне фінансування вже буде розподілятися з урахуванням прикріплених до лікарів пацієнтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram