ГоловнаПолітика

ЄСПЛ об'єднав провадження проти Росії щодо Криму і Донбасу

Україна чекала на це рішення півтора року.

ЄСПЛ об'єднав провадження проти Росії щодо Криму і Донбасу
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини об'єднав провадження проти Російської Федерації щодо Криму і Донбасу. Про це повідомив заступник міністра юстиції Іван Ліщина.

"ЄСПЛ погодився з нашим клопотанням і об’єднав провадження в міждержавних заявах стосовно порушень ЄКПЛ Росією у два великих провадження: щодо Криму та Донбасу. Отже, замість п’яти справ "Україна проти РФ" залишилося три (заява щодо вивозу дітей з Донбасу в РФ залишилась у самостійному провадженні)", - написав він у Facebook.

Ліщина додав, що Україна чекала на це рішення півтора року.

Європейський суд з прав людини розглядає кілька справ "Україна проти Росії", зокрема, за статтями про право на життя, катування, позбавлення волі і право на справедливий суд. У перших двох справах Україна звинувачує РФ у незаконній анексії Криму та контролі над бойовиками на Донбасі. В інших справах на РФ покладають відповідальність за порушення прав людини в Криму і на окупованому Донбасі.

Крім того, на розгляді Європейського суду з прав людини перебувають чотири тисячі позовів громадян, пов'язаних з подіями в анексованому Росією Криму та на Донбасі.

Нагадаємо, Україна за 140 тис. євро найняла англійського юриста Бена Еммерсона для представництва в Європейському суді з прав людини у справах проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram