ГоловнаПолітика

Денісова написала листи керівникам адміністрації Путіна

Український омбудсмен вимагає доступу до утримуваних в РФ українців.

Денісова написала листи керівникам адміністрації Путіна
Людмила Денисова

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до глави Адміністрації Президента РФ Антона Вайна і прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова з вимогою забезпечити виконання домовленостей про відвідування політв'язнів.

"Змушена констатувати, що гарантії, надані мені Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, як Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, щодо безперешкодного допуску і без будь-яких попередніх умов до утримуваних громадян України, на цю мить не реалізовані. Тому я звернулася з офіційним листом до керівника Адміністрації Президента РФ Антона Вайна з проханням забезпечити реалізацію наданих мені Президентом РФ гарантій", - повідомила Денісова.

Також вона звернулася до заступника голови Адміністрації Президента РФ - прес-секретаря Дмитра Пєскова, "який неодноразово заявляв, що виконання президентських домовленостей залежить від двох омбудсменів".

"У своєму офіційному листі я звертаю увагу пана Пєскова, що переговори з Уповноваженим РФ Тетяною Москальковою не дали жодних результатів. І прошу поінформувати Президента РФ про те, що надані мені, як Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, гарантії про безумовний і безперешкодний допуск до утримуваних громадян України на сьогодні не виконуються", - наголосила український омбудсмен.

Нагадаємо, український і російський уповноважений з прав людини домовлялися відвідати на територіях обох країн по 34 ув'язнених. Поїздки омбудсменів у тюрми - результат домовленості між РФ і Україною, досягнутої за підсумками телефонної розмови Петра Порошенка та Володимира Путіна 9 червня.

Денісову, яка з 15 червня перебуває в РФ, не пустили до жодного українського політв'язня.

26 червня російський омбудсмен Москалькова прибула у Київ. Вона повідомила, що має намір відвідати засудженого за дезертирство військовослужбовця Максима Одінцова, а також зустрітися з членами екіпажу російського судна "Норд", затриманого в Азовському морі у березні.

В офісі українського омбудсмена заявили, що Москалькову не пустять до росіян, поки Денісову не пустять до українських політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram