ГоловнаПолітика

Хроніки незалежності. Перша Конституція незалежної України

Міжнародна спільнота назвала Конституцію України однією з найдемократичніших у світі.

Хроніки незалежності. Перша Конституція незалежної України

28 червня 2018 року українській Конституції виповнюється 22 роки.

П'ять років після здобуття Незалежності Україна жила за Конституцією УРСР 1978 року. Найбільший опір спробам прийняти нову Конституцію України у Верховній Раді II скликання чинили комуністи та соціалісти.

У 1995 році між президентом і Верховною Радою було підписано Конституційну угоду терміном на один рік. Протягом цього часу парламент мав прийняти новий Основний Закон країни. Проте після завершення цього терміну політики так і не домовилися про компроміс. 

Ситуація вимагала прояву політичної волі, і 26 червня 1996 року Леонід Кучма закликав парламент негайно прийняти нову Конституцію в редакції робочої групи і заявив про готовність провести всеукраїнський референдум з цього питання, якщо парламент провалить голосування.

Усю наступну ніч депутати працювали над проектом Основного Закону, голосуючи за кожну статтю окремо. В результаті документ набрав 315 голосів при необхідних 300. 28 червня 1996 року Україна отримала повноцінну Конституцію незалежної держави – президентсько-парламентської республіки.

Міжнародна спільнота назвала першу Конституцію незалежної України однією з найдемократичніших у світі.

LB.ua згадує, як народжувався Основний Закон у країні.

У межах проекту «УКРАЇНА. ХРОНІКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» LB.ua нагадує про найяскравіші та найважливіші події в житті України з моменту прийняття Акта проголошення незалежності в 1991 році.

Попередні випуски проекту було присвячено першому українському космонавту Леоніду Каденюку, візиту в Україну Івана Павла II, приборканню Чорнобиля, становленню українського футболу і Великому українсько-російському договору, інтеграції України в НАТО, битві за Тузлу та заміні купоно-карбованця на гривню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram