ГоловнаПолітика

Угорщина назвала умови для відновлення роботи комісії "Україна - НАТО"

Сіярто не відкидає, що буде блокувати отримання Україною статусу аспіранта.

Угорщина назвала умови для відновлення роботи комісії "Україна - НАТО"
Министр иностранных дел Венгрии Петер Сийярто
Фото: hungarytoday.hu

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав три умови, за умови виконання яких Угорщина погодиться розблокувати діяльність комісії "Україна - НАТО".

"Перша умова - перехідний період у питанні мови навчання повинен бути продовжений до 2023 року, і за цей час ви маєте домовитися з меншістю про те, які саме зміни будуть впроваджені. Друга умова, яка також повністю відповідає пропозиціям "Венеціанської комісії", - норма про мову навчання не повинна поширюватися на приватні школи", - сказав Сіярто в інтерв'ю "Європейській правді".

Третю умову, за його словами, вже виконано, адже Україна розпочала консультації з представниками угорської меншини.

Міністр не відкидає, що Угорщина може блокувати не тільки роботу комісії, а й надання Україні статусу країни-аспіранта НАТО.

"Ще побачимо. З цього приводу тривають переговори в Брюсселі; подивимося, до чого вони приведуть. Окрім того, ми будемо враховувати, чим закінчиться наступний раунд консультацій міністра освіти України з угорською меншиною, який заплановано на початок липня", - сказав міністр.

Нагадаємо, 22 червня Сіярто заявив, що Угорщина відмовилася від вето стосовно проведення окремої зустрічі лідерів НАТО за участю українського президента Петра Порошенка, але і далі блокуватиме роботу комісії "Україна - НАТО".

З осені 2017 року між Україною і Угорщиною триває конфлікт через мовну статтю нового закону "Про освіту". У Будапешті вважають, що вона обмежує права закарпатських угорців, у зв'язку з чим МЗС Угорщини почав блокувати участь України в заходах НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram