ГоловнаПолітика

Переведення суддів "старого" Верховного Суду в ліквідовані суди є розправою, - суддя Канигіна

Розпорядчого акта про ліквідацію конституційного органу Верховного Суду немає, зазначила суддя.

Переведення суддів "старого" Верховного Суду в ліквідовані суди є розправою, - суддя Канигіна
Фото: Zik

Суддя Верховного Суду України Галина Канигіна вважає, що рекомендація Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) про переведення в апеляційні суди Києва та Київської області 12 суддів зі складу "старого" Верховного Суду є неконституційною, а по суті - розправою. Про це вона повідомила в коментарі Українським Новинам.

Згідно з рішенням ВККС, суддя Олександр Волков рекомендований до призначення в Київський апеляційний адміністративний суд; суддя Світлана Вус - в апеляційний суд Києва, суддя Василь Гуменюк - а Апеляційний суд Київської області, суддя Анатолій Ємець - в Київський апеляційний господарський суд; суддя Тетяна Жайворонок - в Київський апеляційний господарський суд; суддя Галина Канигіна - в Апеляційний суд Київської області; суддя Єлизавета Ковтюк - в Апеляційний суд Київської області, суддя Микола Короткевич - в Апеляційний суд Київської області, суддя Олег Кривенда - до Київського апеляційного адміністративного суду, суддя Людмила Охрімчук - в апеляційний суд Київської області; суддя Богдан Пошва - в Апеляційний суд Києва; суддя Віктор Школяр - в Апеляційний суд Київської області.

"Це антиконституційне рішення та дія. Згідно зі ст. 131 Конституції України, переведення суддів до інших судів є повноваженням лише Вищої ради правосуддя. Приймати рішення про долю і кар'єру судді ВККС не уповноважена", - сказала Канигіна.

Суддя уточнила, що зміна назви найвищого судового органу держави (прибрана назва держави) не свідчить про його ліквідацію. Ніхто не ліквідовував Верховний Суд на території України за останні 100 років, змінювалася лише його назва, в тому числі Верховний Суд УРСР перейменували у Верховний Суд України.

Згідно з пп. 3, п. 16-1 Перехідних положень Конституції, судді, які обрані безстроково, продовжують здійснювати свої повноваження до звільнення або припинення їх повноважень лише на підставах, що передбачені Конституцією (в редакції закону №1401-VIII). Розпорядчого акта про ліквідацію конституційного органу Верховного Суду немає. Верховний Суд України був і залишається найвищим судовим органом держави Україна, лише в його назві відсутня назва самої держави. Він не ліквідується, а реорганізується: замість судових палат відповідних спеціалізацій в його складі існують касаційні суди.

"Окремих суддів не допускають до здійснення правосуддя. Це не просто дискримінація, це елементи узурпації судової влади. Навіть у порівнянні зі спробами узурпувати судову владу при Януковичі зараз пішли далі - викидають суддів, навіть з прибиральницями так не вчиняють", - підкреслила суддя.

У жовтні 2016 року судді Верховного Суду звернулися до Конституційного Суду з приводу неконституційності, на їхню думку, окремих положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів". Судді в поданні вказали на неможливість ліквідації Верховного Суду, але Конституційний Суд мовчить, а 6 місяців з моменту початку розгляду (з 21 листопада 2017 року), вже минули.

"Якщо ВККС вважає, що до суддів можна застосувати п. 7 Перехідних положень закону "Про судоустрій та статус суддів", то чому нас не перевели в 2016-17 роках, чому в 2018 році? Переводять куди? У ліквідовані суди. Верховний Суд не ліквідовано, а Апеляційний суд Києва і Апеляційний суд Київської області ліквідовані, і на їх базі створюється інший суд - Київський окружний на території Києва та Київської області. Нас переводять з неліквідованого суду в нижчий ліквідований суд", - прокоментувала Канигіна.

Суддя зазначила, що понад року "старий склад" Верховного Суду продовжував працювати в процесі набору нових суддів. На даний момент "старі" судді не допускаються до здійснення правосуддя, незважаючи на положення закону №1401, в якому зазначено, що судді, які обрані безстроково, продовжують здійснювати свої повноваження до 65 років.

На думку Канигіної, для істотних змін у судовій системі необхідний чесний конкурс для суддів, а не списки від Адміністрації Президента, і неможливість голосування ВККС без присутності самих суддів.

"Початок судової реформи з найвищого судового органу, з недопущення до роботи його суддів - це не реформа, це розправа. Розправа за певні принципові позиції. Суддів прибирають під виглядом кваліфікаційного оцінювання і психологічних тестів, оскільки вони не виказали лояльність, чи не пообіцяли вірно служити діючій владі", - підсумувала суддя.

Як повідомляли Українські Новини 21 червня ВККС рекомендувала переведення в інші суди 12 суддів зі складу "старого" Верховного Суду України в апеляційні суди Києва та Київської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram