ГоловнаПолітика

САП саботує розгляд в суді справи Мартиненка - адвокат

Шевченківський райсуд Києва повернув у Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру для усунення недоліків обвинувальний акт.

САП саботує розгляд в суді справи Мартиненка - адвокат
Фото: Сергей Нужненко

Шевченківський райсуд Києва повернув у Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру для усунення недоліків обвинувальний акт у справі екс-депутата Миколи Мартиненка. НАБУ і САП всіма способами затягують розгляд цієї справи в суді.

Про це заявив адвокат Петро Бойко, коментуючи підготовче засідання Шевченківського райсуду Києва щодо об'єднання справи "Енергоатому" та Східного ГЗК, розповіла прес-служба колишнього депутата.

"НАБУ і САП передали до суду відверто провальну справу, там немає навіть складу злочину, а замість збитків - держава отримала прибуток. НАБУ і САП ознайомились із матеріалами захисту і чудово це знають. Тепер вони під різними приводами саботують розгляд справи в суді і намагаються відтягнути свою ганьбу", - відзначив захисник.

"САП передала до суду непрофесійно оформлений обвинувальний акт. І це після двох років гучних заяв НАБУ-САП про те, що вони якісь там докази зібрали. Шевченківський райсуд повернув обвинувальний акт у САП для усунення недоліків. Можливо, що прокуратура навмисно припустилася помилки, аби затягнути початок розгляду справи по суті. Але захист буде добиватися якнайшвидшого початку судового процесу. Ми хочемо розгляду справи по суті і впевнені у своїй перемозі", - сказав Петро Бойко.

Він заявив, що "на першому ж засіданні суду 21 червня антикорупційна прокуратура не один раз продемонструвала свою заанґажованість та непрофесіоналізм. САП пішла на безпрецедентний крок - намагалася по іншому колу обмежити Миколу Мартиненка та інших фігурантів справи у їхніх правах вже після закінчення розслідування і після передавання справи до суду для розгляду по суті. Прокурор САП безпідставно вимагав встановити їм обмеження у вигляді додаткових обов'язків, які існували до передавання справи до суду (зокрема - обмежити пересування). Хоча ці обов'язки були давно скасовані судами як необґрунтовані", - заявив Бойко.

Він назвав дії САП "абсурдом". "Наприклад, прокурори разом із НАБУ хотіли заборонити одним фігурантам справи спілкуватися з іншими, які разом присутні в судовій залі. Тобто, якщо один з іншим привітався - це формально вже порушення їхніх обов'язків і тягне за собою покарання", - сказав адвокат.

"Суд відмовив у такій вимозі САП. Адже Микола Мартиненко раніше не порушив жодного накладеного на нього зобов'язання, нікуди не ховався і завжди повертався до України. В 2015 р. він добровільно відмовився від депутатського імунітету. І лише завдяки його тиску НАБУ і САП через 2 роки передали справу до суду. Бо їм не було чого туди передавати", - наголосив адвокат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram