ГоловнаПолітика

Денісова вважає, що Сенцова можуть годувати примусово

Підставою для такої заяви стали слова про набір ваги Сенцовим.

Денісова вважає, що Сенцова можуть годувати примусово
Фото: facebook/Людмила Денісова

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у четвер, 21 червня, надіслала лист Уповноваженому у справах Європейського суду з прав людини, заступнику міністра юстиції Іванові Ліщині з проханням подати заяву в ЄСПЛ про порушення прав Олега Сенцова в Росії.

Про це вона повідомила у фейсбуці.

"За відсутності відомостей, підтверджених належними документальними доказами, про справжній стан здоров'я О. Сенцова, враховуючи заяви Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Т. Москалькової про набір останнім часом ваги ув'язненим, існують підстави вбачати застосування до громадянина України примусового харчування", - йдеться в зверненні.

Олег Сенцов з 14 травня оголосив голодування в російській колонії, але при цьому російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявляла, що за останній час режисер "набрав два кілограми".

Денісова підкреслює, що прийом їжі проти власної волі є жорстоким і принизливим поводженням і заборонений міжнародним законодавством.

"Однак стаття 101 Кримінально-виконавчого кодексу Російської Федерації передбачає примусове харчування засудженого за медичними показаннями у разі відмови засудженого від прийому їжі і виникнення загрози його життю", - заявила Денісова.

У зв'язку з цим вона просить Ліщину подати заяву в ЄСПЛ.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини напередодні скерував запит уряду Росії за інформацією про дотримання щодо Сенцова вимог статей 2 (право на життя), 3 (заборона тортур) і 4 (заборона примусової праці) Конвенції про захист прав людини і основних свобод у зв'язку з його голодуванням.

ЄСПЛ також попросив до 27 червня надати інформацію про нинішній стан Сенцова разом з його медичною документацією.

У серпні 2015 року російський суд визнав Сенцова винним у створенні терористичної спільноти в Криму. Режисера засудили до 20 років колонії суворого режиму. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, яких утримують у російських в'язницях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram