ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про трансплантацію органів

Документ зберігає "презумпцію незгоди".

Порошенко підписав закон про трансплантацію органів
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко підписав новий закон про трансплантацію органів, прийнятий Верховною Радою 17 травня 2018 року.

Про це йдеться в картці відповідного законопроекту на сайті Верховної Ради.

Документ передбачає, що людина, яка побажала стати донором після смерті, повинна дати письмову згоду, дані про що будуть внесені в Єдину державну інформаційну систему трансплантації. Ця інформація буде конфіденційною. При цьому згоду на трансплантацію можна відкликати.

Якщо людина жодним чином не висловила своєї волі при житті, будуть опитувати її родичів - чоловіка, дружину, дітей, батьків, рідних братів і сестер.

Порушення порядку трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини і тварини буде каратися штрафом від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до 2 років, або позбавленням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати посади та займатися відповідною діяльністю на термін до 3 років або без цього.

За вилучення в людини шляхом примушування або обману органів з метою трансплантації каратимуть позбавленням волі до 5 років. За ті самі дії, вчинені щодо особи в безпорадному стані або яка перебуває в матеріальній чи іншій залежності, будуть карати позбавленням волі на термін від 5 до 7 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram