ГоловнаПолітика

КСУ визнав конституційним президентський законопроект про скасування недоторканності

Скасування депутатської недоторканності не обмежує права і свободи депутатів.

КСУ визнав конституційним президентський законопроект про скасування недоторканності
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд визнав конституційним законопроект Президента Петра Порошенка про скасування депутатської недоторканності з 1 січня 2020 року.

Про це йдеться у висновку суду від 19 червня.

КС у закритому режимі розглядав справу про конституційне звернення Ради з приводу конституційності законопроекту №7203, що вносить зміни в Конституцію в частині скасування депутатської недоторканності. Суддею-доповідачем з цього питання був Олександр Тупицький.

Законопроект пропонує з 1 січня 2020 року виключити з Конституції ч. 1 і 3 ст. 80, в яких йдеться про наявність у парламентаріїв недоторканності, а також про неможливість притягнення їх до кримінальної відповідальності без згоди Ради.

Конституційний Суд визнав, що законопроект Порошенка відповідає ст. 157 і 158 Конституції.

"У той самий час Конституційний Суд України звертає увагу, що, приймаючи рішення про скасування депутатської недоторканності, необхідно враховувати стан політичної і правової системи України", - сказано в рішенні суду.

КС підкреслює, що недоторканність не є привілеєм депутата, а захищає від незаконного втручання в його діяльність.

Нагадаємо, 6 червня Конституційний Суд визнав конституційним законопроект 158 депутатів Верховної Ради про скасування депутатської недоторканності.

У 2015 році Рада вже скеровувала законопроект (№1776) про скасування депутатської недоторканності до Конституційного Суду і навіть отримала позитивний висновок через чотири місяці. Але цей законопроект не може бути винесено на розгляд, оскільки виникла юридична колізія у зв'язку з тим, що питання про недоторканність суддів, також включене в його зміст, вирішили в межах судової реформи. Відповідно, виникла потреба в новому законопроекті про зміни до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

19 жовтня 2017 року Верховна Рада попросила КС оцінити конституційність законопроекту 158 депутатів про скасування депутатської недоторканності, а також законопроекту президента Петра Порошенка, яким пропонується скасувати депутатську недоторканність з 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram