ГоловнаПолітика

Бєлєсков: законопроект про нацбезпеку необхідно прийняти до саміту НАТО

"Інакше Президентові буде нічого запропонувати в Брюсселі".

Бєлєсков: законопроект про нацбезпеку необхідно прийняти до саміту НАТО
Николай Белесков
Фото: Макс Левин

Законопроект про національну безпеку повинен бути прийнятий до 11 липня, коли відбудеться саміт НАТО. Це дозволить ефективно відстоювати інтереси України в Брюсселі.

Про це сказав експерт Інституту світової політики і РПР Микола Бєлєсков під час круглого столу, організованого в рамках інформаційного партнерства Реанімаційного пакета реформ та Інституту Горшеніна.

"Якщо ми не впораємося з нашим домашнім завданням, якщо 11 липня, коли Президент поїде до Брюсселя, йому буде нічого запропонувати, стане відкритим питання, наскільки успішним буде саміт і чи можна буде порушувати питання про розширення форматів співпраці, наприклад, приєднання України до партнерства розширених можливостей. Хотілося б, щоб законопроект було прийнято вчасно, до 11 липня, щоб можна було ефективно відстоювати інтереси України на саміті НАТО і ставити питання про великі формати", - сказав він.

Бєлєсков визнав, що законопроект про національну безпеку не ідеальний, але, на його думку, з боку комітету було правильним кроком повернутися до первісного президентського тексту.

"Те, що нам запропонувала робоча група під головуванням депутата Івана Вінника, на думку Інституту світової політики, - крок назад, особливо щодо одного з ключових питань. Наші міжнародні партнери вимагали створення нової вертикалі військового командування. На жаль, у тому проекті, який запропонувала робоча група, не дуже чітко прописувалися повноваження міністра оборони, звужувалися функції Об'єднаного оперативного штабу. Виникало враження, що частина функцій, яка повинна бути в Об'єднаного оперативного штабу, командувача об'єднаних сил, верховного головнокомандувача, повернеться начальнику Генштабу. Це неправильно. Тому повернення до президентського законопроекту - правильний крок", - зазначив він.

Експерт сказав, що важливо, щоб у законопроекті були враховані поправки, на яких наполягають міжнародні та українські експерти, в тому числі і з приводу СБУ.

Член комітету з питань нацбезпеки і оборони Андрій Левус під час круглого столу заявив, що законопроект, швидше за все, буде винесено на голосування Верховної Ради в четвер, 21 червня.

Таку ж дату вранці на засіданні погоджувальної ради назвав голова парламенту Андрій Парубій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram