ГоловнаПолітика

Вища рада правосуддя схвалила створення Антикорупційного суду

Законопроект може бути направлений до Верховної Ради.

Вища рада правосуддя схвалила створення Антикорупційного суду
Фото: Макс Требухов

Вища рада правосуддя схвалила президентський проект закону "Про утворення Вищого антикорупційного суду".

На засіданні ради в понеділок голова ВРП Ігор Бенедисюк повідомив, що 15 червня в Раду надійшов лист з Адміністрації Президента з проханням оголосити позицію з приводу цього проекту.

"Пропоную підтримати підготовлений Президентом України проект закону України про створення Вищого антикорупційного суду", - сказав Бенедисюк. Це рішення підтримали одностайно.

Також голова ради підкреслив, що конкурс до складу суду повинен бути оголошений упродовж 12 місяців з дня набуття чинності закону про суд.

Згідно з Конституцією, суди в Україні створюються і ліквідуються законами, проекти яких вносить до парламенту президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя, після чого Верховна Рада повинна підтримати відповідний законопроект.

Нагадаємо, закон "Про Вищий антикорупційний суд" набув чинності 14 червня. Але цей документ не створює сам суд, він тільки визначає особливості обрання спеціалізованих суддів і формування суду. Для фактичного створення Антикорупційного суду президент повинен подати, а Верховна Рада прийняти ще один законопроект. Відповідно до Конституції, законопроект про створення суду також повинен пройти консультації з Вищою радою правосуддя. Утім цей закон повинен містити тільки одне речення: "Створити Вищий антикорупційний суд з місцем розташування в м. Києві".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram