ГоловнаПолітика

Денісову в колонії не пустили до Сенцова (оновлено)

У Росії заявили, що українська омбудсменка порушує законодавство.

Денісову в колонії не пустили до Сенцова (оновлено)

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова приїхала в російську колонію, де перебуває засуджений український режисер Олег Сенцов.

Денісова зустрілася з керівництвом колонії, але дозволу зустрітися із Сенцовим не отримала, повідомила вона РБК.

"Поки що ми чекаємо на врегулювання всіх моментів, поки що вони все уточнюють", - сказала вона.

"Ми переговорили, вони сказали, що поки що не мають жодних рішень, тепер ми очікуємо якихось дій з боку Російської Федерації", - зазначила омбудсменка.

Тим часом уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила ТАСС, що Денісова перебуває на території Ямало-Ненецького округу "з порушенням законодавства РФ".

"Денісова перебуває на Ямалі з порушенням російського законодавства, вимагає свого допуску до громадянина Росії [Олега Сенцова без його згоди оголошено громадянином Росії]. Отримавши очікувано негативну відповідь, вона звернулася по допомогу - отримати підтвердження про стан здоров'я цієї людини, Сенцова", - сказала Москалькова.

Оновлення. На сайті українського омбудсмена сказано, що керівництво колонії, де утримують Сенцова, категорично відмовило у відвідуванні в'язня і наданні інформації про стан його здоров'я без пояснення причин.

"З огляду на такі дії з боку російської сторони, переговори про моніторингові візити на території РФ зайшли в глухий кут. Для нас серед пріоритетів - візит до Олега Сенцова, тому що він голодує і стан його здоров'я на сьогодні невідомий. За деякими свідченнями, він у критичному стані", - заявила Денісова.

"Якщо Росія заявляє, що в них у пріоритеті візит до Вишинського, то в нас у пріоритеті візит до Олега Сенцова. Ми запропонували обмінятися візитами і працювати в такому форматі, але все відбувається по-іншому", - підсумувала вона.

Раніше в п'ятницю Денісова у фейсбуці повідомила, що прибула в Салехард відвідати Сенцова, який відбуває покарання у виправній колонії №8 ("Білий ведмідь").

У четвер, 14 червня, прес-служба українського омбудсмена повідомляла, що уповноважені з прав людини Росії і України Тетяна Москалькова і Людмила Денісова ще не узгодили дату відвідин Сенцова. Українська сторона наполягала на "швидкій поїздці в Салехард", а Росія пропонувала дату візиту після 22 червня.

Засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram