ГоловнаПолітика

Порошенко дав старт процедурі створення Антикорупційного суду

Законопроект про фактичне створення ВАКС спрямований на аналіз ВРП.

Порошенко дав старт процедурі створення Антикорупційного суду

Президент Петро Порошенко направив до Вищої ради правосуддя проект закону "Про утворення Вищого антикорупційного суду" відповідно до процедури, визначеної Конституцією України.

Про це повідомляють на сайті голови держави.

Згідно з Конституцією, суди в Україні створюються і ліквідуються законами, проекти яких вносить до парламенту президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя, після чого Верховна Рада повинна підтримати відповідний законопроект.

Окрім того, до парламенту вже внесено оновлену редакцію президентського законопроекту №7441 про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям закону "Про Вищий антикорупційний суд".

Нагадаємо, закон "Про Вищий антикорупційний суд" набув чинності 14 червня. Але цей документ не створює сам суд, він тільки визначає особливості обрання спеціалізованих суддів і формування суду. Для фактичного створення Антикорупційного суду президент повинен подати, а Верховна Рада прийняти ще один законопроект. Відповідно до Конституції, законопроект про створення суду також повинен пройти консультації з Вищою радою правосуддя. Втім цей закон повинен містити тільки одне речення: "Створити Вищий антикорупційний суд з місцем розташування в м. Києві".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram