ГоловнаСвіт

Трамп розкритикував Німеччину за низькі витрати на фінансування НАТО

"Наближаються зміни!"

Трамп розкритикував Німеччину за низькі витрати на фінансування НАТО
Фото: EPA\UPG

Президент США Дональд Трамп заявив, що Німеччина дуже мало грошей спрямовує на фінансування НАТО.

"Німеччина (повільно) спрямовує в бік НАТО 1 відсоток від свого ВВП, тоді як ми платимо 4 відсотки від значно більшого ВВП. Невже хтось вірить, що в усьому цьому є сенс?" - написав він у твіттері в ніч на понеділок, 11 червня. І пригрозив: "Наближаються зміни!"

На думку Трампа, країни Євросоюзу не тільки користуються американським військовим захистом, а й наживаються на США в торгових відносинах.

"США покривають майже весь бюджет НАТО, захищаючи багато країн, які шахраюють у торгівлі (вони покривають лише малу частину витрат - і сміються)", - написав Трамп. Він заявив, що Євросоюз у торгівлі зі США має профіцит на 151 мільярд доларів і тому повинен значно збільшити свої витрати на оборону.

За травневими даними міністра оборони Німеччини Урсули фон дер Ляєн, обсяг витрат на оборону Німеччини становить 1,24 відсотка від ВВП країни. До 2025 року цей показник повинен збільшитися до 1,5 відсотка. Своєю чергою канцлер Німеччини Ангела Меркель не виключила, що згодом цей показник може сягнути 2 відсотків, зазначає  DW.

Трамп вимагає від країн НАТО збільшити витрати на оборону принаймні до двох відсотків ВВП. Як йдеться в повідомленні альянсу, поширеному в березні, торік цієї мети досягли, крім США, тільки три країни: Великобританія, Греція і Естонія. Проблема Німеччини, як і деяких інших країн, полягає в тому, що хоча витрати на оборону були істотно збільшені, але через економічне зростання частка відрахувань у відсотках практично не зросла.

Країни НАТО домовилися наблизити свої оборонні витрати до 2 відсотків ВВП протягом 10 років. Президент США Дональд Трамп, однак, наполягає, щоб до 2024 року вони становили "не менш ніж 2 відсотки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram