ГоловнаПолітика

ГПУ підозрює, що Україна свідомо програла позов про виплату РФ 3,2 млрд грн боргів ЄЕСУ

Справа була передана підконтрольному тодішній владі суду.

ГПУ підозрює, що Україна свідомо програла позов про виплату РФ 3,2 млрд грн боргів ЄЕСУ
Фото: runews.su

Генпрокуратура встановила, що в судовому процесі, що проходив у 2012-2013 роках і завершився рішенням про виплату Міноборони Росії 3,2 млрд грн боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), є ознаки втручання в діяльність суду.

У повідомленні на сайті ГПУ нагадують, що діючого суддю Вищого господарського суду Артура Ємельянова підозрюють у незаконному розподілі справ під час перебування головою господарського суду Києва та Київського апеляційного господарського суду (2011-2014 роки) у змові з керівництвом Вищого господарського суду України, а також у дачі вказівок, яке рішення ухвалювати.

"Зокрема, серед таких справ, які розподіляли з порушенням закону і які містять ознаки втручання в діяльність суду, була справа за позовом Міністерства оборони Російської Федерації до Кабінету Міністрів України, яку розглядали у 2012-2013 роках, за результатами розгляду якої винесено рішення, яким незаконно і безпідставно зобов'язано державу сплатити Міністерству оборони РФ понад 3 мільярди гривень (на виконання рішення 38 млн гривень переказали з державного бюджету на рахунки Міноборони Російської Федерації)", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, позов про виплату урядом України понад 3 млрд грн у справі корпорації ЄЕСУ подало Міноборони Росії 2012 року, заявивши, що борг виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі Юлією Тимошенко не виконала гарантованої урядом України на чолі з Павлом Лазаренком угоди 1997 року про постачання корпорацією ЄЕСУ продукції для потреб російського оборонного відомства. 19 вересня 2012 Госпсуд Києва задовольнив позов, зобов'язавши Україну виплатити російській стороні 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн. Кабмін оскаржив це рішення, але безуспішно, і в січні 2013 року Україна почала виплачувати 3-мільярдний борг Росії.

У березні 2014 року Господарський суд Києва скасував судові рішення, які зобов'язували Україну виплатити Міноборони РФ 3,2 млрд грн боргів корпорації ЄЕСУ, і зажадав від російських військових повернути 38 млн грн, які вже були сплачені.

З серпня 2011 по лютий 2014 року Тимошенко перебувала в ув'язненні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram