ГоловнаПолітика

Найбільша загроза при впровадженні інновацій - їх кіберзахист, - заступник голови АП

Необхідно розробити модель залучення фахівців з кібербезпеки на держслужбу.

Найбільша загроза при впровадженні інновацій - їх кіберзахист, - заступник голови АП
Фото: Макс Требухов

Під час створення інноваційних інформаційних систем у державі необхідно передусім дбати про їх кіберзахист. Таку думку висловив Дмитро Шимків, заступник голови Адміністрації Президента України в ході IX Національного експертного форуму Інституту Горшеніна.

"Коли ми створюємо інноваційні підходи, ми дуже часто забуваємо про те, що існують і зловмисники, які хотіли б скористатися персональними даними громадян України, скористатися інформаційними українськими ресурсами, державними і недержавними, вивести з ладу ту чи іншу економічну інфраструктуру. Більшість таких кібератак на українську інфраструктуру відбувається з Росії, це доводять і наші міжнародні партнери", - сказав Шимків.

На його думку, держава повинна розробити модель залучення фахівців з кібербезпеки на державну службу.

"Ми маємо доволі багато фахівців, які цим займаються. Але хотілося б їх бачити більше в державі. Повинна бути розроблена модель залучення таких працівників на державну службу на певних принципах. Це дорогі фахівці. Треба також багато інвестувати в навчання", - висловився Шимків.

"Я нагадаю атаки на обленерго, які відбулися в 2015 році, а потім також і в 2016 році. Нагадаю атаку на логістичну інфраструктуру: порти, Мінтранс. Нагадаю, Мінфін, який за кілька днів до голосування про бюджет атакували... Той підхід, який було застосовано під час атаки на українські енергетичні системи в 2016 році, також використали ще в декількох країнах. В одній з країн (там, на жаль, публічно про це не говорять) це призвело до поранення 18 осіб. Стався вибух на підприємстві, коли були виведені з ладу певні датчики критичної інфраструктури", - розповів Шимків.

За його словами, Україні необхідно посилити законодавство щодо захисту від кіберзагроз об'єктів критичної інфраструктури.

"У нас є стратегія Президента про кіберзахист, яку прийнято. Є рішення РНБО, банальний обов'язок будь-якого керівника будь-якого відомства - відповідати за кібербезпеку власного відомства. Є українське ком'юніті, яке тестує українські системи і виявляє уразливості. Ми очікуємо, що держоргани будуть поліпшувати свій кіберзахист. Тому що вони більшою мірою володіють даними громадян. Адже що більше ми застосовуємо цифрових технологій, то більше загроз", - сказав Шимків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram