ГоловнаПолітика

Київрада відмовилася розірвати договір про будівництво ТРЦ на Поштовій площі

Створення музею археології на Подолі поставлено під загрозу.

Київрада відмовилася розірвати договір про будівництво ТРЦ на Поштовій площі
Фото: Макс Требухов

Київрада відмовилася розірвати договір з інвестором будівництва підземного торгово-розважального центру на Поштовій площі.

Проект рішення про припинення договору було затверджено в першому читанні 19 квітня. У четвер, 7 червня, депутати розглядали його в другому читанні. Депутатам було запропоновано правки автора проекту Сергія Гусовського ("Самопоміч") з урахуванням позиції Музею історії Києва, а також редагування депутата від "Солідарності" Вікторії Мухи, проте жодну групу правок не підтримали в Київраді.

У результаті за рішення про припинення договору проголосували тільки 56 депутатів.

Договір з інвестором передбачає будівництво на земельній ділянці, обмеженій вул. Набережно-Хрещатицькою, Набережним шосе і Боричевим током, де були виявлені залишки будівель міста XI-XII століть.

Проект рішення передбачав, що замість ТРЦ на Поштовій площі з'явиться "Музей археології на Подолі".

Нагадаємо, в 2013 році на Поштовій площі почалася підготовка до будівництва торгового центру. Потім, згідно з українським законодавством, на цій території були проведені розкопки, під час яких археологи виявили під площею унікальні артефакти часів Київської Русі - князівські печатки, монети, персні, дерев'яні палі, кулі та підвіски. При цьому будівництво ТЦ так і не зупинилося.

У листопаді 2017 року Комітет Ради рекомендував призупинити будівництво ТЦ на Поштовій площі. У грудні комісія Київради з питань власності одностайно підтримала рішення про створення музею. Зазначалося: для того, щоб створити музей, необхідно припинити договір з інвестором будівництва підземного ТРЦ, а потім - прийняти об'єкт незавершеного будівництва в комунальну власність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram