ГоловнаПолітика

Німецький експерт закликав забезпечити рівний доступ до газової інфраструктури

Член консультативної групи ФРН при уряді України Георг Цахманн виступить на Національному Експертному Форумі.

Німецький експерт закликав забезпечити рівний доступ до газової інфраструктури
Георг Цахман
Фото: стоп кадр с видео на YouTube

Якщо Україна продовжить рух шляхом реформ, вона може вийти на рівень самодостатності в забезпеченні газом у найближчі роки, вважає експерт Німецької консультативної групи при уряді України Георг Цахманн.

"Україні слід не відкочуватися назад, а зробити все необхідне для того, щоб забезпечити чесний доступ для всіх гравців на ринку до газової інфраструктури і забезпечити реальну конкуренцію на роздрібному ринку", - таку думку висловив експерт Німецької консультативної групи при уряді України Георг Цахманн в ексклюзивному коментарі для LB.ua.

"Україна провела суттєві реформи в газовому секторі, які реально позначилися на безпеці постачання. Ці реформи дали змогу західним компаніям постачати газ в Україну з ЄС, дозволивши державі жити без російського газу вже більш ніж два роки. Болісне підвищення цін значно скоротило марнотратне споживання газу. Водночас збільшення доходів державних підприємств-видобувачів газу забезпечують грошові потоки для фінансування інвестицій в зростання видобутку газу, а удосконалення нормативних умов сприяє внутрішньому видобутку приватними компаніями. Якщо Україна продовжить рух цим шляхом, вона може вийти на рівень самодостатності в забезпеченні газом у найближчі роки", - підкреслив Георг Цахманн.

На думку експерта, Україні слід зробити все необхідне для того, щоб забезпечити чесний доступ для всіх гравців на ринку до газової інфраструктури і забезпечити реальну конкуренцію на роздрібному ринку.

"У секторі електроенергетики України відбуваються важливі правові зміни, проте досі вони мали обмежений ефект для реальних умов на ринку. В останні роки політика в основному була націлена на підтримку роботи системи в умовах турбулентності. Це вдалося зробити. Для забезпечення сталого та ефективного розвитку в найближчі роки Україні потрібно робити більше, щоб сприяти чесній конкуренції між різними постачальниками і технологіями. Це, серед іншого, стосується джерел відновлюваної енергії та міжнародних механізмів обміну електроенергією", - зазначив він.

Також експерт прокоментував плани німецького уряду щодо проекту "Північний потік-2".

"Наскільки я розумію, німецький уряд розуміє наслідки проекту "Північний потік-2" для його партнерів у Центральній, Східній і Південно-Східній Європі. І зараз ведуться обговорення, як уникнути непотрібних негативних ефектів від "Північного потоку-2" для цих партнерів. Зараз, наприклад, обговорюється ідея гарантованого мінімального транзиту як попередня умова для реалізації "Північного потоку-2". З іншого боку, з німецького погляду, українські реформи, спрямовані на забезпечення прозорого, конкурентного і передбачуваного транзиту газу через Україну, просуваються дуже повільно. Тарифи високі, оператор газотранспортної системи, як і раніше, контролюється державною компанією-монополістом, а регулятор досі не продемонстрував свою незалежність. Це грає на руку тим, хто аргументує, що необхідна "стабільна" альтернатива транзиту через Україну (тобто "Північний потік-2"). Хотілося б сподіватися, що більш рішучі кроки в реформуванні України зможуть дозволити німецьким політикам узяти на себе суттєвіші зобов'язання щодо України", - резюмував Георг Цахманн.

Експерт Німецької консультативної групи при уряді України Георг Цахманн візьме участь у IX Національному Експертному Форумі Інституту Горшеніна, який відбудеться в Києві 7 червня 2018 року.

Програма IX Національного Експертної Форуму Інституту Горшеніна - за посиланням.

Реєстрація для участі у форумі - за посиланням.

Акредитація ЗМІ: тел. (044) 230 49 62, e-mail: [email protected]

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram